Date companie
 
 
 
 

Mircea Diaconu

 
 
 

Mircea Diaconu (n. 24 decembrie 1949, Vladesti, Arges) este un actor si profesor la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, directorul Teatrului „Nottara” din Bucuresti, membru in CNA pana in 2004.

Teatru

A absolvit Liceul la Campulung Muscel in 1967 si IATC I.L. Caragiale din Bucuresti in 1971. A debutat in 1970, la Teatrul Bulandra, cu Harfa de iarba de Truman Capote. Debutul in cinematografie a avut loc in 1971, cu filmul Nunta de piatra, dupa I. Agarbiceanu, in regia lui Dan Pița. In 1972, a fost angajat, de catre Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a ramas pana in 1982, cand a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost primul actor din Romania care si-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990).

Teatrul Bulandra

  • Revizorul de Gogol, regia: Lucian Pintilie (1972);
  • A 12-a noapte de Shakespeare, regia: Liviu Ciulei (1973);
  • Raceala de Marin Sorescu, regia: Dan Micu (1977);
  • Furtuna de Shakespeare, regia: Liviu Ciulei (1978).

Teatrul Nottara

  • Cum va place de Shakespeare, regia: Lucian Pintilie (1982);
  • Padurea de Ostrovski, regia: Constantin Marinescu (1983);
  • Ultimul bal dupa Liviu Rebreanu, regia: Dan Micu (1984);
  • Burghezul gentilom dupa Moliere, regia: Alexandru Dabija (1986);
  • Intr-o dimineața de Mihai Ispirescu, regia: Dan Micu (1988).

Theatrum Mundi

  • Teatrul descompus de Matei Visniec, regia: Catalina Buzoianu

Teatrul National I.L.Caragiale

  • Ghetou de Joshua Sobol, regia: Victor Ioan Frunza

Filmografie

  • Tache (2008)
  • Ticalosii (2007)
  • Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (2006)
  • Legaturi bolnavicioase (2006)
  • Aventurile unei zile (2004)
  • Filantropica (2002)
  • Corul pompierilor (2000)
  • Fața in fața (1999)
  • Danila Prepeleac (1996)
  • Asphalt Tango (1993)
  • Campioana (1990)
  • Intamplari cu Alexandra (1989)
  • Secretul armei secrete (1988)
  • O vara cu Mara (1988)
  • Zambet de soare (1987)
  • Casatorie cu repetiție (1985)
  • Promisiuni (1985)
  • Horea (1984)
  • Lumina la etajul 10 (1984)
  • Amurgul fantanilor (1983)
  • Caruța cu mere (1983)
  • Asteptand un tren (1982)
  • Buletin de Bucuresti (1982)
  • Calculatorul marturiseste (1982)
  • Secvențe (1982)
  • Sfirsitul nopții (1982)
  • De ce trag clopotele, Mitica? (1981)
  • Pruncul, petrolul si Ardelenii (1981)
  • Semnul sarpelui (1981)
  • Casa dintre campuri (1980)
  • Artista, dolarii si Ardelenii (1979)
  • Audiența (1979)
  • Bietul Ioanide (1979)
  • Inainte de tacere (1979)
  • Vacanța tragica (1979)
  • Acțiunea Autobuzul (1978)
  • Din nou impreuna (1978)
  • Profetul, aurul si Ardelenii (1978)
  • Impuscaturi sub clar de luna (1977)
  • Cuibul salamandrelor (1976)
  • Mere rosii (1976)
  • Filip cel Bun (1975)
  • Actorul si salbaticii (1974)
  • Capcana (1974)
  • Explozia (1973)
  • Adio, draga Nela! (1972)
  • Metamorfoze (1972) (TV)
  • Nunta de piatra (1972)

Activitate didactica

  • 1977 – 1978: asistent la Actorie, clasa Olga Tudorache, IATC, Bucuresti;
  • 1991 – 1998: preda cursuri de actorie film, dupa sistem atelier, IATC, Bucuresti.

Activitate literara

  • 1977: Sugubina, (debut), volum premiat de Uniunea Scriitorilor;
  • 1980: La noi cand vine iarna, volum tradus in germana si rusa;
  • 1985: Scaunul de panza al actorului, volum de eseuri.

Activitate politica

Mircea Diaconu este membru al Partidului Național Liberal si a fost ales din partea acestei formațiuni ca senator de Arges la alegerile din 2008. Din martie 2010 - Congresul ordinar PNL - vicepresedinte PNL.

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2