Date companie
 
 
 
 

Victor Rebengiuc

 
 
 

Victor Rebengiuc (nascut la 10 februarie 1933 in București), este un actor roman cu o contribuție importanta la dezvoltarea teatrului și cinematografiei romanești. A absolvit UNATC "I. L. Caragiale" București in 1956, clasa prof. Aura Buzescu și Beate Fredanov. Este membru al trupei Teatrului Bulandra București din 1957. Joaca insa și in spectacolele altor teatre cum ar fi: Teatrul Național București, Teatrul Mic, Teatrul Național din Cluj Napoca sau Teatrul Arca.

A fost rector al UNATC "I. L. Caragiale" București in perioada 1990-1996.

A fost director al Teatrului Bulandra intre anii 1996-1998.

Performanțele sale artistice sunt legate și de importante roluri in teatrul de televiziune și in Teatrul Radiofonic Național.

Imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, apare in direct la Televiziunea Romana cu un sul de hartie igienica in mana[1]. Ii invita, astfel, pe anumiți politicieni — ce jucasera un rol activ in regimul comunist — sa se ștearga la gura inainte de a vorbi despre democrație.

In anul 2004, la cea de‑a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelența pentru intreaga cariera[1]. In același an a fost declarat de catre criticii de film din Romania (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel in rezerva”, de Lucian Pintilie.

In 2008, cand a implinit 75 de ani, editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul și actorul”, semnata de criticul Mihaela Michailov și jurnalista Simona Chițan. Cartea cuprinde interviuri cu actorul, cu soția sa, Mariana Mihuț, și fiul, Tudor Rebengiuc.

Este casatorit, din 1965, cu actrița Mariana Mihuț și au impreuna un fiu, Tudor.

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2