Date companie
 
 
 
 

Radu Beligan

 
 
 

Radu Beligan (n. 14 decembrie 1918, Galbeni (Filipesti), Bacau) este un actor roman, cu o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. Pe linie materna este grec de origine,[1] pe linie paterna, fiind urmas al unuia dintre frații lui Ion Creanga, potrivit unui interviu.[necesita citare] Membru PSD din 1994. Membru al Partidului Comunist Roman din 1962. Deputat in Marea Adunare Naționala a Republicii Socialiste Romania. A fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004.

Radu Beligan a interpretat roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii romane: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mircea Ștefanescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan si universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

Cariera

  • Director al Teatrului de Comedie din Bucuresti: 1961 - 1969
  • Director al Teatrului Național Bucuresti: 1969 - 1990
  • Leon Saint Pe - „Egoistul" de Jean Anouilh, regie proprie, 2004
  • Ianke - „Take, Ianke si Cadar" de Victor Ion Popa, regia Grigore Gonța, 2001
  • Guglielmo - „Numele trandafirului" de Umberto Eco, regia Grigore Gonța, 1998
  • Actorul - „Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1998
  • Batranul - „Cotletele" de Bertrand Blier, regia Gelu Colceag, 1998
  • Kondilas - „Mostenirea" de Titus Popovici, regia Horea Popescu, Mihai Manolescu, 1989
  • „Contrabasul" (one man show) de Patrick Suskind, regia Grigore Gonța, 1987
  • Herb Tucker - „Poveste din Hollywood" de Neil Simon, regia Grigore Gonța, 1984 si 1994
  • Spirache - „Titanic Vals" de Teodor Musatescu, regia Mihai Berechet, 1983
  • Domenico - „Filumena Marturano" de Eduardo De Fillippo, regia Anca Ovanez Dorosenco, 1981
  • Chereea - „Caligula" de Albert Camus, regia Horea Popescu, 1980
  • Romulus - „Romulus cel Mare" de Friedrich Dürrenmatt, regia Sanda Manu, 1977
  • Richard al III-lea - „Richard al III-lea" de William Shakespeare, regia Horea Popescu, 1976
  • Autorul dramatic - „Viața unei femei" autor si regia Aurel Baranga, 1976
  • Robespierre - „Danton" de Camil Petrescu, regia Horea Popescu, 1974
  • Mel - „Prizonierul din Manhattan" de Neil Simon, regia Mihai Berechet, 1973
  • Mayer Bayer - „Simfonia patetica" de Aurel Baranga, regia Aurel Baranga, 1973
  • Ștefan Valeriu - „Jocul de-a vacanța" de Mihail Sebastian, regia Mihai Berechet, 1971
  • George - „Cui i-e frica de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia Michel Fagadau, 1970
  • Eduard Forțian - „In valea cucului" de Mihai Beniuc, regia Sica Alexandrescu, 1959
  • C.N. Mollin - „Anii negri" de Aurel Baranga, regia Sica Alexandrescu, 1958
  • Iacob Bardin - „Dusmanii" de Maxim Gorki, regia Alexandru Finți, 1958
  • Horace, Frederic - „Invitație la castel" de Jean Anouilh, regia Sica Alexandrescu, 1958
  • Trinculo - „Furtuna" de William Shakespeare, regia Moni Ghelerter, 1958
  • Filipetto - „Badaranii" de Carlo Goldoni, regia Sica Alexandrescu, 1957
  • Alexandru - „Rețeta fericirii sau despre ceea ce nu se vorbeste" de Aurel Baranga, regia Marietta Sadova, 1957
  • Profesorul - „Steaua fara nume" de Mihail Sebastian, regia Sica Alexandrescu, 1956
  • Cerchez - „Ziaristii" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, 1956
  • Agamemnon Dandanache - „O scrisoare pierduta" de I.L. Caragiale, regia Sica Alexandrescu, 1956
  • Dr. Smil - „Apus de soare" de Barbu Ștefanescu Delavrancea, regia Marietta Sadova, Mihail Zirra, 1956 si 1973
  • Poludin - „O chestiune personala" de Alexandr Stein, regia Sica Alexandrescu, 1955
  • Stepa - „Platon Krecet" de Alexandr Korneiciuk, regia Alexandru Finți, 1954
  • Mircea Cavafu - „Mielul turbat" de Aurel Baranga, regia Sica Alexandrescu, 1954
  • Mitica - „Matei Millo" de Mircea Ștefanescu, regia Sica Alexandrescu, 1953
  • Voicu - „Ultima ora" de Mihail Sebastian, regia Moni Ghelerter, 1953
  • Hlestakov - „Revizorul" de Nikolai Vasilievici Gogol, regia Sica Alexandrescu, 1952
  • „Momente" de I.L. Caragiale, regia Sica Alexandrescu, 1952
  • Catindatul - „D`ale carnavalului" de I.L. Caragiale, regia Sica Alexandrescu, (Sala Studio), 1951
  • Tuzenbach - „Trei surori" de A.P. Cehov, regia Moni Ghelerter, (Sala Comedia), 1950
  • Victor Dumitrescu - „Iarba rea" de Aurel Baranga, regia Sica Alexandrescu, 1949
  • Rica Venturiano - „O noapte furtunoasa" de I.L. Caragiale, regia Sica Alexandrescu, (Sala Comedia), 1949
  • Agamița Dandanache - „O scrisoare pierduta" de I.L. Caragiale, regia Sica Alexandrescu, (Sala Comedia), 1948
  • Studentul - „Confruntarea" de Tur si Lev Seinin, regia Moni Ghelerter, (Sala Studio), 1948
  • Romeo - „Romeo si Julieta, actul 6", „Intre filologi", „Cine raspunde?" de D.D. Patrascanu, regia N.Gh. Kirilov, 1945

Regizorul

Radu Beligan este cunoscut publicului si in calitate de regizor.

„Egoistul" de Jean Anouilh, 2004

„De partea cui esti?" de Ronald Harwood, 1996

„O scrisoare pierduta" de I.L. Caragiale, 1979

„Poveste din Irkutsk" de Aleksei Arbuzov, 1960

„Salbaticii" de Serghei Mihailovici Mihalkov, 1959

„Doctor fara voie" de J.B.P. Molière (co-regie cu Sica Alexandrescu), 1955

„Straini in noapte"de Eric Assous,2007

Teatrul Odeon:

Talleyrand - „Supeul" de Jean Claude Brinsville, regia Florentina Enache, 1997 Antonio Salieri - „Amadeus" de Peter Schaffer, regia Dinu Cernescu, 1982 „Helen, Tommy si Joe" de James Thurber si Elliot Nugent, regia Marietta Sadova, 1948

Teatrul Evreiesc de Stat:

Wille Clark - „Baieții de aur" de Neil Simon, regia Ion Lucian, 1997

Teatrul Național din Craiova

Zeus - „Danaidele" dupa Eschil, regia Silviu Purcarete, 1995 George - „Cui i-e frica de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia Mircea Cornisteanu, 1990

Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucuresti:

Don - „Transplantarea inimii necunoscute" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, 1969

Teatrul de Comedie: 1961 - 1968

Berenger - „Ucigas fara simbrie" de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu Chitlaru - „Opinia publica" de Aurel Baranga, regia Mihai Berechet Cirivis - „Capul de rațoi" de George Ciprian, regia David Esrig Berenger - „ Rinocerii" de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu Gore, Șeful - „Șeful sectorului suflete" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter Jurații - „Procesul domnului Caragiale" de Mircea Ștefanescu, regia David Esrig Cheryl - „Celebrul 702" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter

Teatrul Tineretului:

Doctorul - „Un flacau din orasul nostru" de Konstantin Simonov, regia Vlad Mugur, 1952

Teatrul Alhambra: 1943 - 1949

„Rusinea familiei" de Mircea Ștefanescu, dupa Ronald Harwood, regia Ion Talianu „Steaua fara nume" de Mihail Sebastian, regia Soare Z. Soare „Nu mai beau" de Gaston de Caillavet si Robert de Flers, regia Soare Z. Soare „Pensiunea dragostei" de Alexandru Kirițescu, regia Soare Z. Soare „Sarmanul Jonathan" de Karl Milloker

Compania Radu Beligan: 1947 - 1948

„Clasa a 8-a B" de Roger Ferdinand, regia Ionel Țaranu „Rusinea familiei" de Mircea Ștefanescu, dupa Ronald Harwood, regia Ion Talianu

Teatrul Comedia: 1945 - 1947

„Primavara a venit" de John van Druten, regia Sica Alexandrescu „Racheta spre luna" de Clifford Odets, regia Marietta Sadova „Vis de secatura" de Mircea Ștefanescu, regia W. Siegfried „O femeie rapita" de Louis Verneuil, regia Sica Alexandrescu „Knock" de Jules Romaine, regia Sica Alexandrescu „Saruta-ma imediat" de Tudor Musatescu si V. Timus, dupa Janos Vaszari, regia Ion Talianu „Unul cu bani" de George S. Kaufman, regia Sica Alexandrescu „Am visat paradisul" de Guido Cantini, regia Sica Alexandrescu „Medicul in dilema" de George Bernard Shaw, regia Sica Alexandrescu

Teatrul Nostru: 1946 - 1947

„Viața incepe maine" de Marc Gilbert Sauvajon, regia Val Mugur

Teatrul Municipal: 1944 - 1945

„Omul care a vazut moartea" de Victor Eftimiu, regia Sica Alexandrescu „Amantul de carton" de Jacques Deval, regia Sica Alexandrescu

Teatrul Maria Filotti (Sarindar): 1942 - 1943

„Sextet" de Gregor Schmitt, regia Sica Alexandrescu „Domnisoara de ciocolata" de Paul Gavault, regia Ion Șahighian „D-ra Butterfly" de Tudor Musatescu, dupa Tibor Varady, regia Tudor Musatescu

Teatrul Majestic: 1940 - 1941

„Omul care zambeste" de Luigi Bonelli si Aldo de Benedetti, regia Ion Șahighian „Frumoasa aventura" de Gaston de Caillavet si Robert de Flers, regia Sica Alexandrescu „Orasul fara avocați" de Nicola Manzari, regia Ion Iancovescu „Banii nu fac nici doua parale" de Armando Curcio, regia Sica Alexandrescu

Teatrul Tudor Musatescu (Roxy): 1940 - 1941

„Imi pare rau de mine" de Mouezy-Eon si Guitton, regia Ion Sava „Titanic Vals" de Tudor Musatescu, regia Tudor Musatescu

Gradina C.A. Rosetti: 1940

„Asculta, Ionescule" de Tudor Musatescu, dupa Mirande si Quinson

Teatrul din Sarindar: 1939 - 1940

„Calul nazdravan" de Gherardo Gherardi, regia Ion Iancovescu „Aproape de cer" de Julien Luchaire, regia Aurel Ion Maican „Figurantul" de Alfred Savoir, regia Ion Iancovescu „Domnisoara Butterfly" de Tudor Musatescu dupa Tibor Varady, regia Tudor Musatescu

Teatrul Uranus - Comedia: 1938 - 1939

„Tinerețe" de Swarkin, regia Muratov „Quadratura cercului" de Valentin Kataiev, regia Victor Ion Popa „Zile vesele dupa razboi" de Mihail Sadoveanu, regia Victor Ion Popa „Jederman" de Hugo von Hoffmanstall, regia Victor Ion Popa

Liedertafel - Alhambra - Regina Maria: 1937 - 1938

„Molima" de Ion Marin Sadoveanu „Pescuitorul de umbre" de Jean Sarment, regia Sergiu Dumitrescu „Crima si pedeapsa" de Gaston Bary, dupa Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Mihai Zirra (Debut)

„Al matale, Caragiale", regia Mircea Cornisteanu, 2002 „Cui i-e frica de Virginia Wolf?" de Edward Albee, regia Olimpia Arghir, 1995 „Amadeus" de Peter Shaffer, regia Dinu Cernescu „Aventura sub pamant" de Ion Baiesu, regia Sergiu Ionescu, 1982 „Titanic vals" de Tudor Musatescu „Supeul" de Jean Claude Brinsville „Musatinii" „Harvey" de Mary Chase „Tren de placere" de I.L. Caragiale „Momente Caragiale" dupa I.L. Caragiale „Conu Leonida" dupa I.L. Caragiale „Marii Artisti pe Micul Ecran"

Autorul

2001 - „Note de insomniac" 1978 - „Luni, Marți, Miercuri..." 1968 - „Pretexte si subtexte"

Audiobooks

Exista in lectura lui Radu Beligan o serie de audiobookuri, doua dintre acestea aparand la editura Humanitas (Contrabasul si Bartleby).

Profesor la Institutul de Teatru si Film: 1950 - 1965

Director al Teatrului de Comedie: 1961 - 1969

Presedinte activ (1971) si apoi Presedinte de onoare pe viața (1977) al Institutului Internațional de Teatru

Autorul mesajului internațional pentru Ziua Mondiala a Teatrului: 27 martie 1977

Co-presedinte, cu Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaționale de Teatru si Muzica organizate de UNESCO: 1971 - 1978

Membru al Cartelului Internațional de Teatru: 1967

Membru in Consiliul Superior al Teatrului Națiunilor, sub presedinția lui Pierre Moinet, directorul general al artelor si literaturii din Ministerul Afacerilor Culturale al Franței

Membru al Academiei Le Muse din Florența

Semnatar al Apelului Artistilor pentru Securitate si Cooperare in Europa, Helsinki, 1985

1937-1938: studiaza Dreptul si Filosofia la Bucuresti

Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica, profesoara Lucia Sturdza Bulandra - studii neterminate

Membru de Onoare al Academiei Romane, drept recunoastere a activitații in domeniul artei, 2004 Decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan Decorat cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofițer" Doctor Honoris Causa al Universitații Naționale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale", 2003 Trofeul „Romania 2000", 2003 Marele Premiu acordat de Guvernul Romaniei, in cadrul Premiilor Naționale de Teatru, 2002 Presedintele Franței, Jacques Chirac a semnat Decretul prin care Radu Beligan este numit in grad de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, 2002 Premiul revistei „Moftul Roman", 2001 Premiul Revistei „Flacara", 2000 Trofeul Eugene Ionesco, 1999 Premiul Fundației TOFAN, 1998 PRIX 14 JUILLET 1998 al Ministerului de Externe din Franța Premiul Academiei Romane, 1997 Premiul Galei UNITER - Trofeul Dionysos, 1995-1996 Doctor Honoris Causa al Academiei „George Enescu" din Iasi, 1994 Doctor Honoris Causa al Academiei George Enescu Premiul Academiei „Le Muse" din Florența, 1980

Distincții

  • Artist Emerit 1953;
  • Artist al Poporului 1962;
  • Premiul Academiei "Le Muse" din Florența 1980;
  • Premiul Galei UNITER – Trofeul Dionysos 1995 - 1996;
  • Premiul Academiei Romane, 1997;
  • Premiul Fundației Tofan, 1998;
  • Prix 14 Juillet al Ministerului de Externe al Franței, 1998;
  • Trofeul Eugene Ionesco, 1999;
  • Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte "George Enescu";
  • Cetațean de onoare al municipiilor Iasi si Bacau.

Filmografie

  • O noapte furtunoasa (1943)
  • Visul unei nopți de iarna (1946)
  • Rasuna valea (1949)
  • Bulevardul “Fluiera Vantu” - scurt metraj (1950)
  • Lanțul slabiciunilor (1952)
  • O scrisoare pierduta (1953) - Agamemnon Dandanache
  • Afacerea Protar (1955) - Profesorul Andronic
  • Directorul nostru (1960)
  • Badaranii (1960)
  • Celebrul 702 (1962) - Cheryl
  • Lanterne cu amintiri (1963)
  • Pasi spre luna (1964)
  • Castelanii (1966)
  • Șeful sectorului suflete (1967) - Gore
  • Explozia (1972)
  • Intoarcerea lui Magellan (1973)
  • Agentul straniu (1974)
  • Tata de duminica (1975)
  • Singuratatea florilor (1976)
  • Cuibul salamandrelor (1976)
  • Instanța amana pronunțarea (1976)
  • Premiera (1976)
  • Brațele Afroditei (1978)
  • Aurel Vlaicu (1977)
  • Iancu Jianu, zapciul (1980)
  • Rețeaua „S” (1980)
  • Iancu Jianu, haiducul (1981)
  • Intoarcere la dragostea dintai (1981)
  • Galax, omul papusa (1983)
  • Horea (1984)
  • Cui i-e frica de Virginia Woolf? - film TV (1995) - George
  • Trahir (1993) - Vlad
  • Dupa-amiaza unui torționar (2001) - Profesorul

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2