Date companie
 
 
 
 

161 de ani, de la Unirea Principatelor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Ianuarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : iasi, hora, orban, unire, iohannis, cuza
 

Unirea Principatelor Române a fost marcată, la Iași, conform tradiției din fiecare an. La evenimentele organizate orașul în care, în urmă cu 161 de ani, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor, au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și alți înalți demnitari ai statului român, precum și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman. După Te Deumul oficiat de mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de episcopul romano-catolic de Iași, președintele Klaus Iohannis s-a adresat participanților prezenți la evenimentul din Piața Unirii.

KLAUS IOHANIS, președintele României "Închei prin a vă invita să fim împreună, la fel ca în Hora Unirii, în clipele de sărbătoare, să ne stăm aproape unii altora în momentele grele, să ne unim pentru modernizarea României, să ne concentrăm pe lucrurile bune care ne unesc și să găsim împreună soluții pentru a înlătura acele situații care ne dezbină. Vă doresc să aveți multă încredere și mult curaj!"

Discursul președintelui a fost marcat de huiuduieli, dar și de ovații. A urmat discursul premierului Ludovic Orban, pe care l-a adaptat la doleanțele ieșenilor. Moldova a fost „nedreptățită” a spus șeful Guvernului, avansând anul 2027 pentru construirea autostrăzii care să o lege de Transilvania. La rândul lui, a fost huiduit de ieșenii nemulțumiți.

LUDOVIC ORBAN, premierul Romaniei "Obiectivul nostru este ca, pe exercițiul financiar multianual 2021-2027, Autostrada Unirii să fie finanțată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât și construcția. Există două mari priorități: Autostrada Unirii și Autostrada Sibiu-Pitești!"

Discursurile au fost urmate de o paradă la care au participat militari, pompieri și jandarmi din Iași, Vatra Dornei, Bacău și Câmpulung Moldovenesc. Sărbătoarea a continuat cu un concert de muzică populară, sub genericul „Noi suntem români”. Ca de fiecare dată, evenimentele de la Iași se încheie cu hora unirii, la care participă toți, de la vlădică, la opincă. Pe parcursul zilei, participanții au primit ceai, vin fiert și plăcinte moldovenești. Pe 24 ianuarie, manifestațiile dedicate Unirii Principatelor sunt concentrate la Iași, dar semnificația acestei zile de mare însemnătate în istoria modernă a României este onorată și în restul țării. la București, simpli cetățeni au adus flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei.

VOX "Pentru ființa românească este fundamental. Nu avem cum să rezistăm, când știm că suntem așa ”iubiți”. Trebuie sa fim uniti, să avem ființă."

VOX "O însemnătate foarte mare și de suflet și națională și de ce vrem noi."

VOX "Neuitându-ne trecutul și strămoșii, putem să trăim în demnitate și iubire, pentru că ăsta este scopul."« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Studenții ieșeni vor publicarea tezelor de doctorat, pentru eliminarea plagiatului ( 22 Februarie 2020 )

  Studenții ieșeni cer Ministerului Educației publicarea tuturor tezelor de doctorat și pedepse pentru sustragerea, distrugerea sau comercializarea acestora. Reprezentanții Ligii Studenților din Iași susțin că acest...

 • Programul de guvernare și lista miniștrilor, aprobate ( 10 Februarie 2020 )

  Componența Guvernului Orban și programul de guvernare, aprobate de conducerea PNL! Liberalii au explicat astăzi că formula Cabinetului rămâne aceeași. La fel și programul de guvernare, pe baza căruia Guvernul a fost învestit inițial. Din document au fost scoase însă obiectivele realizare. În schimb au fost adăugate câteva măsuri, din domeniul fondurilor europene, al lucrărilor publice și afacerilor interne.

 • Date posibile pentru alegeri anticipate ( 8 Februarie 2020 )

  Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunțat datele posibile pentru alegerile parlamentare anticipate! Astfel, în cazul în care se va ajunge la alegeri anticipate, acestea ar putea fi organizate pe 14, 21 sau 28 iunie.

 • Guvernul Orban II, în pregătire ( 7 Februarie 2020 )

  Lista Guvernului Orban II și programul de guvernare ar urma să fie prezentate Parlamentului, la începutul săptămânii viitoare. Conform legii, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile...

 • Guvernul Ludovic Orban a fost demis ( 5 Februarie 2020 )

  Moțiunea de cenzură a trecut! Guvernul Ludovic Orban a fost demis astăzi, cu 261 de voturi pentru. Vor urma consultări cu partidele politice, la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. Au fost aproape 4 ore pline în Parlament, cu atacuri și de o parte și de alta.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2