Date companie
 
 
 
 

161 de ani, de la Unirea Principatelor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Ianuarie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : iasi, hora, orban, unire, iohannis, cuza
 

Unirea Principatelor Române a fost marcată, la Iași, conform tradiției din fiecare an. La evenimentele organizate orașul în care, în urmă cu 161 de ani, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor, au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și alți înalți demnitari ai statului român, precum și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman. După Te Deumul oficiat de mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de episcopul romano-catolic de Iași, președintele Klaus Iohannis s-a adresat participanților prezenți la evenimentul din Piața Unirii.

KLAUS IOHANIS, președintele României "Închei prin a vă invita să fim împreună, la fel ca în Hora Unirii, în clipele de sărbătoare, să ne stăm aproape unii altora în momentele grele, să ne unim pentru modernizarea României, să ne concentrăm pe lucrurile bune care ne unesc și să găsim împreună soluții pentru a înlătura acele situații care ne dezbină. Vă doresc să aveți multă încredere și mult curaj!"

Discursul președintelui a fost marcat de huiuduieli, dar și de ovații. A urmat discursul premierului Ludovic Orban, pe care l-a adaptat la doleanțele ieșenilor. Moldova a fost „nedreptățită” a spus șeful Guvernului, avansând anul 2027 pentru construirea autostrăzii care să o lege de Transilvania. La rândul lui, a fost huiduit de ieșenii nemulțumiți.

LUDOVIC ORBAN, premierul Romaniei "Obiectivul nostru este ca, pe exercițiul financiar multianual 2021-2027, Autostrada Unirii să fie finanțată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât și construcția. Există două mari priorități: Autostrada Unirii și Autostrada Sibiu-Pitești!"

Discursurile au fost urmate de o paradă la care au participat militari, pompieri și jandarmi din Iași, Vatra Dornei, Bacău și Câmpulung Moldovenesc. Sărbătoarea a continuat cu un concert de muzică populară, sub genericul „Noi suntem români”. Ca de fiecare dată, evenimentele de la Iași se încheie cu hora unirii, la care participă toți, de la vlădică, la opincă. Pe parcursul zilei, participanții au primit ceai, vin fiert și plăcinte moldovenești. Pe 24 ianuarie, manifestațiile dedicate Unirii Principatelor sunt concentrate la Iași, dar semnificația acestei zile de mare însemnătate în istoria modernă a României este onorată și în restul țării. la București, simpli cetățeni au adus flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei.

VOX "Pentru ființa românească este fundamental. Nu avem cum să rezistăm, când știm că suntem așa ”iubiți”. Trebuie sa fim uniti, să avem ființă."

VOX "O însemnătate foarte mare și de suflet și națională și de ce vrem noi."

VOX "Neuitându-ne trecutul și strămoșii, putem să trăim în demnitate și iubire, pentru că ăsta este scopul."« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Înainte de valul patru ( 4 August 2021 )

  Klaus Iohannis susține că nu acceptă discriminări în privința românilor nevaccinați! Șeful statului a declarat, în cadrul unei vizite efectuate în Parcul Natural Comana, că pandemia nu poate fi învinsă prin discriminare, ci prin vaccinare.

 • Criză de sânge, la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași ( 8 Iulie 2021 )

  Situație disperată la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași. Este criză de sânge, iar zilnic doi pacienți află că nu pot fi operați. Oamenii sunt nevoiți să aștepte zile întregi pentru a fi operați, iar medicii...

 • Un bărbat din Iași a murit din cauza caniculei ( 25 Iunie 2021 )

  Primul deces din cauza căldurii, înregistrat la Iași! Un bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit prăbușit pe stradă, cu hipertermie severă. Omul, care avea o temperatură de peste 42 de grade...

 • Ludovic Orban nu exclude o candidatură la președinția României ( 22 Mai 2021 )

  Ludovic Orban se gândește la fotoliul de la Cotroceni! Președintele PNL a declarat că nu exclude posibilitatea de a candida la președinția României.

 • Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, plasat sub control judiciar ( 28 Aprilie 2021 )

  Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, plasat sub control judiciar! Procurorii anticorupție au anunțat începerea urmăririi penale a lui Alexe și l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, perioadă...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2