Date companie
 
 
 
 

200 de jandarmi au oprit bătaia tradițională de la Oituz

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Ianuarie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bacau, bataie, jandarmi, catolici, ortodocsi, oituz
 

La câteva zile după ce jandarmii au oprit tradiționala bătaie cu bâte din localitatea ieșeană Ruginoasa, oamenii legii din județul Bacău au luat o decizie similară și în comuna Oituz. În mod normal, tinerii se împart în două cete și își măsoară forțele. De data aceasta însă, 200 de jandarmi s-au opus obiceiului periculos. Ei i-au obligat pe ''luptători'' să meargă în alai pe o singură bandă a străzii. La locul de întâlnire, forțele de ordine s-au aliniat între cele două tabere, cea catolică și cea ortodoxă.

MARIUS ȚĂRANU, purtătorul de cuvânt al I.J.J. Bacău "Am desfãșurat o puternicã activitate de prevenire înainte de acest eveniment și, pânã în acest moment, nu am înregistrat niciun eveniment sau situație deosebitã."

Cele două grupuri au făcut cale întoarsă. Tradiționala bătaie cu bâte are origini religioase.

VOX "Noi suntem în zona asta ortodocși, și în zona dincolo de biserica asta. Asta e biserica ortodoxă, sunt catolici. Ei se bat între ei în cursul anului și acum strigã cu ungurii la gunoi. Mie nu-mi place!"

Potrivit tradiției, locuitorii Oituzului colindă mascați pe la casele oamenilor timp de trei zile, iar pe 2 ianuarie se întâlnesc la "Spartul Caprei". Obiceiul spune că măștile trebuie arse, iar păcatele de peste an- alungate cu făclii și bâte. De mai mulți ani, forțele de ordine intervin pentru a împiedica bătaia de la Oituz. In 2010, un jandarm aflat în misiune în comuna băcăuană a fost internat la spital în comă, după ce a fost bătut de mai mulți bărbați mascați.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2