Date companie
 
 
 
 

2016, an dificil pentru DNA. Care sunt rezultatele luptei anticorupție pentru anul trecut

RSS Știri
 
 
Data publicării : 23 Februarie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : DNA, bilant
 

2016 a fost un an dificil pentru lupta împotriva corupției! Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruta Kovesi s-a plâns de atacuri fara precedent la adresa instituției pe care o conduce. Pe de altă parte, Kovesi a precizat că, în 2016, 870 de persoane din cele prezentate de DNA în fața instanțelor de judecată au fost condamnate definitiv. Printre acestea, s-au aflat un europarlamentar, șapte deputați, un senator, un ministru, cinci președinți de consilii județene și 28 de primari.

LAURA CODRUȚA KOVESI, procuror-șef al DNA: "Noi suntem procurori. Noi doar aplicăm legea. Bună, rea... Legea o face societatea, prin organele sale legislative. Noi doar ne dorim să fim consultați în mod real cu privire la modificările legislative care ne afectează activitatea."

Laura Codruta Kovesi a transmis procurorilor din subordine un mesaj tranșant.

LAURA CODRUȚA KOVESI, procuror-șef al DNA: "Prioritatile pentru 2017 vor viza cont instrumentarii dosarelor de coruptie la nivel inalt, frauda cu fonduri UE, coruptia in sist judiciar. Doamenlor si domnilor, noi suntem procurori si am depus un juramant...indiferent dacă suntem lăudați sau criticați. Legea ni se aplică și nouă. Să nu uităm că noi suntem DNA."

Multe dintre acțiunile DNA au vizat identificarea fraudei și corupției în achizițiile publice, în special în infrastructură, IT și sănătate. În aceste cazuri a fost vorba de achiziții de bunuri și servicii la prețuri majorate cu 50 până la 800 % și de comisioane între 10 - 20%.

ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter:  

"În 2016, DNA a trimis în judecată peste 1.200 de inculpați. Mai mult de un sfert dintre ei pentru abuz în serviciu, cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro. Și volumul de muncă a crescut! Un procuror anticorupție a avut, în medie, în lucru, anul trecut, 100 de dosare."

Prezent la ședința de bilanț a DNA, Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea luptei anticorupție și a atras atenția asupra recuperării prejudiciilor.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Un subiect extrem de important rămâne cel al recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupție, produse de persoane pentru care s-a stabilit vinovăția prin decizie judecătorească definitivă."

La fel ca în anii trecuți, procentul de achitări s-a menținut la 10% din totalul persoanelor trimise în judecată. Mai mult, numărul persoanelor trimise în judecată de DNA care au fost achitate de instanțe a crescut semnificativ în 2016, față de 2015, de la 35 la 74%.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2