Date companie
 
 
 
 

5.300 de mp de teren, mărul discordiei între Guvernul României și conducerea Muzeului ”Antipa”

RSS Știri
 
 
Data publicării : 25 Iunie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : guvern, teren, culturii, ministerul, muzeul, antipa, holocaust, elie, wiesel, cadastru
 

Dispută pentru terenul din jurul Muzeului Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa"! Guvernul României vrea ca 45 la sută din suprafața liberă de construcții a muzeului să revină Institutului pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel”, în scopul construirii Muzeului Holocaustului. Un demers cu care conducerea Muzeului ”Antipa” nu este deloc de acord. Practic, conducerea muzeului a fost pusă în fața faptului împlinit, în momentul în care directorul instituției a fost invitat la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

LUIS OVIDIU POPA, director, Muzeul ”Grigore Antipa” ”Am crezut că este vorba despre o chestiune pentru care făcusem o solicitare. Când am ajuns, ni s-a zis că este vorba despre o dezmembrare, respectiv a unei parcele de 5.300 de mp. În acel moment nu ni s-a oferit nici un fel de explicație, erau întocmite deja niște lucrări cadastrale și presupun că există o explicație pentru acest lucru. Vineri, am primit din partea Ministerului Culturii să comunicăm un punct de vedere pentru problema aceasta, de a da parcela, pentru a fi construită o altă instituție.”

În timp ce Luis Ovidiu Popa, se afla la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la Muzeul ”Grigore Antipa” se făceau deja măsurători.

LUIS OVIDIU POPA, director, Muzeul ”Grigore Antipa” ”Sper că există o explicație pertinentă pentru faptul că acele lucrări cadastrale se întâmplau fără solicitarea noastră. În timp ce eu eram acolo, au venit lucrători cadastrali și făceau măsurători și pe care noi nu i-am chemat.”

COSMINA STOIAN, reporter ”Conducerea Muzeului "Grigore Antipa" a trimis o adresă către Ministerul Culturii, prin care își manifestă opoziția față de ideea înstrăinării a 45% din suprafața liberă de construcții a instituției. Argumentele prezentate în adresă se referă la calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa, de apartenența la o zonă construită protejată, la importanța spațiului verde și la nevoia de spațiu pentru activitățile instituției muzeale.”

LUIS OVIDIU POPA, director, Muzeul ”Grigore Antipa” ”Sper să fie transmis Secretariatului General al Guvernului și m-aș aștepta ca să se înțeleagă argumentele noastre, necesitatea dezvoltării acestui muzeu. În acest moment, ar trebui să existe un acord al administratorului spațiului, adică Muzeul ”Antipa”. Eu nu am această intenție, în calitate de director.”

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, marți, că terenul pe care se află Muzeul Antipa din București este proprietatea statului, dat în folosință gratuită instituției, dar folosința poate fi retrasă și atribuită alteia. Întrebat care sunt procedurile care vor urma refuzului Muzeului ” Grigore Antipa” de a înstrăina aproape jumătate din suprafața parcului, Toni Greblă a declarat că nu a fost luată încă o decizie definitivă. El a precizat, însă, că Executivul s-a angajat să sprijine Institutul ”Elie Wiesel”, comunitatea evreiască și Congresul Mondial Evreiesc, pentru a realiza la București un Muzeu al Holocaustului. Muzeul "Grigore Antipa" are un patrimoniu de 2 milioane de exemplare și un număr de vizitatori de peste 311.000 în anul 2018, fiind unul dintre cele mai vizitate din țară.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2