Date companie
 
 
 
 

5 mii de etnici români din Gyula așteaptă să devină români cu acte în regulă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Martie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : cetatenie, etnie, romani, maghiari, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria
 

Aproape 5 mii de etnici români din Ungaria au cerut, în ultima lună, cetățenia română. Unul dintre motive este legat de faptul că, de câteva sãptãmani, firmele de cablu TV din țara vecină nu mai transmit canalele din țara noastră, decât dacă abonatul este cetãtean român.

AMBIANȚĂ: "Asta nu se tine de politicã, nu se tine de nimic. Tu ce zici pe asta cã nici tu nu ai canal? No. Asta pentru mine sufleteste e foarte greu. -Ce nu e?- Cã nu e program românesc."

MARIA MARK, solicitant cetățenie română: "Cu bucurie aș lua cetãtenie românã, cã mie mi-ar pãrea bine dacã noi ne-am uni românii din Ungaria cu românii din România."

VASILE GUZĂU, solicitant cetățenie română: "Din 2000 am avut acasã. Din 1 martie mi se pare a dispãrut. M-a revoltat pentru cã nicio scrisoare nimic, nimic nu am primit. Mai mult mã uitam la telejurnal si la sport."

Obținerea cetățeniei române se face, însă, destul de anevoios.

VOX: "Am dublă cetățenie. Copiii mei s-au nãscut aici si binenteles si copiii mei sã obtinã cetãtenia românã."
VOX: "Nu ar fi rãu. Sã fim si noi cu cetãtenia românã. Dar si altfel tara-mamã poate sã ne ajute."
VOX: "Cred cã s-ar putea simplifica procedura obtinerii unei cetãtenii. Maghiarilor de etnie maghiarã din România li s-a acordat dreptul de a obtine cetãtenia, în schimb, celor de etnie românã, nu."

Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria este organizația care apără dreptul etnicilor nostri pe tărâm maghiar. La finalul anului trecut, Uniunea număra aproape o mie de membri.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2