Date companie
 
 
 
 

A fost sfințită piatra de temelie a mânăstirii greco-catolice de la Stâna de Vale

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Iunie 2021
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : biserica, bihor, bercea, sfintire, manastire, stana, vale, episcop, frentiu, grecocatolic
 

Moment special, în stațiunea Stâna de Vale, din județul Bihor! Acolo a fost oficiată o slujbă de sfințire a pietrei de temelie și locului în care va fi ridicată, pentru început o biserică, apoi întregul complex monahal cu hramul „Fericiții Episcopi Români Martiri Greco-Catolici”, pe locul sfântului lăcaș care a ars după 1948. Ceremonia de sfințire a fost oficiată de episcopul greco-catolic de Oradea Mare, Virgil Bercea, alături de părintele vicar general Mihai Vătămănelu, Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului și Florian Gui, unul dintre cei doi preoți care vor coordona ridicarea viitoarea mânăstire. Stâna de Vale este locul de care este legat numele lui Valeriu Traian Frențiu, unul dintre cei șapte episcopi greco-catolici beatificați, în urmă cu doi ani, de Papa Francisc, pentru martiriul suferit de aceștia în spațiul concentraționar comunist. Episcopul Frențiu, este cel care a păstorit eparhia greco-catolică orădeană timp de două decenii, între 1922-1941 și 1947-1948. Pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Stâna de Vale este un loc de referință, atât pentru faptul că Valeriu Traian Frențiu se retrăgea la reședința de vară de acolo și pentru că era locul întâlnirilor episcopilor din Apuseni, cât și pentru faptul că resursele din stațiunea bihoreană au ajutat la educarea multor generații de copii, în cadrul școlilor pe care le-a fondat și susținut Biserica Greco-Catolică.

PS VIRGIL BERCEA, episcop greco-catolic de Oradea Mare „Va fi, dacă Bunul Dumnezeu ne ajută, o bisericuță, aicea. A fost și înainte de `48 și a ars. Unii dintre cei mai în vârstă își aduc aminte de ea. Și va fi un centru de spiritualitate. Este un moment prin care sperăm să ni se deschidă un drum.”

VOX „Noi credem că trebuia de mult construit acest lăcaș greco-catolic. Noi venim, de 50 de ani, la Stână și vom veni foarte des.”

La evenimentul de la Stâna de Vale au participat și părintele arhimandrit Serafim Pop, starețul mănăstirii ortodoxe din renumita stațiune bihoreană, Adrian Magda, primarul comunei Budureasa, mai mulți preoți greco-catolici și zeci de pelerini.

PS VIRGIL BERCEA, episcop greco-catolic de Oradea Mare „Vă mulțumesc tuturor celor care sunteți în această după-masă, aicea, la Stâna de Vale!”

Odată finalizat, complexul monahal greco-catolic de la Stâna de Vale va cuprinde o biserică de lemn în stil maramureșean, casa călugărilor, un centru pastoral și terase-refugiu pentru pelerinii și turiștii care doresc să se odihnească ori să ia masa la mânăstire.


A fost sfințită piatra de temelie a mânăstirii greco-catolice de la Stâna de Vale

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2