Date companie
 
 
 
 

Accesul la educație pentru toți copiii, în vizor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 August 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : scoala, adn, online, Catalin Ivan, coronavirus, pandemie, Radu Leca, Gelu Duminica
 

Am intrat în luna august și tot mai mulți părinți, profesori și elevi se întreabă cum se vor desfășura cursurile din toamnă. Chiar dacă activitățile de vacanță continuă, îngrijorarea părinților, după experiența din primăvară, când cursurile au fost organizate online, se accentuează.

VOX:"Este foarte greu să își mențină atenția asupra gadgetului."

"Cum ar arăta învățământul online într-un sat din România?", se întreabă și Cătălin Ivan, coordonatorul politic al Alternativei pentru Demnitate Națională, tatăl a trei fetițe.

CĂTĂLIN IVAN, coordonator politic ADN

"Orice copil, ca să își poata face temele are nevoie de un sprijin. Se presupune sprijinul unui părinte. Dar dacă familia are doi copii care trebuie să își facă temele în același timp, au aceeași conexiune de internet, poate același calculator? Să încercăm să ne imaginăm ce logistică este necesară și ce efort din partea părinților, ca acei copii să beneficieze de învățământul online, care este o utopie și nu se aplică nicăieri în lume."

Specialiștii avertizează în privința dificultății celor mici de a se adapta la școala online, dar subliniază și problemele părinților în această nouă situație, provocată de coronavirus.

RADU LECA, psiholog

"Ca să poți reprograma un copil să interacționeze corect cu o noțiune ce este experimentală, ar trebui să se realizeze o minune națională. Acest lucru nu se va realiza niciodată. Școala hibrid reprezintă cel mai mare eșec pe care România îl va avea vreodată."

GELU DUMINICĂ, sociolog

"Din păcate, școala trebuie să se adapteze la acest context și sănătatea copiilor trebuie pusă pe primul loc. Asta nu înseamnă că această abordare nu va avea și efecte adverse, în sensul că dezvoltarea copiilor, profesional-academică și socio-emoțională va avea de suferit. Din păcate cei mai afectați vor fi copiii cei mai vulnerabili, care nu pot beneficia de sprijinul părinților, din varii motive, de la faptul că nici părinții nu au educație foarte bună până la faptul că unii părinți nu pot asigura mijloacele necesare educației online."

CĂTĂLIN IVAN, coordonator politic ADN

“Școala online este o utopie din cel puțin două considerente. În primul rând, ea în sine nu funcționează nicăieri în lume. Părinții trebuie să știe, și profesorii, că nicăieri, nici în cele mai dezvoltate state, cu tehnologia pusă la punct, cu internet peste tot, cu cele mai bune dotări, nu funcționează. Este doar un sprijin pentru învățământul tradițional. Pe de altă parte, România nu e acolo. Noi încă avem mai bine de jumătate de populație cu wc-ul în curte, cu copii care trăiesc în condiții, nu cele mai bune, în gospodării în care cea mai mică problemă este accesul la internet și tableta pe care le-o dă ministerul.”

Potrivit lui Cătălin Ivan, soluțiile există.

CĂTĂLIN IVAN, coordonator politic ADN

"În realitate, cele mai bune soluții se găsesc la nivel local. Inspectoratele școlare județene cu școlile ar trebui să găsească soluții punctuale, dacă nu e focar de infecție, dacă nu sunt multe cazuri în zonă, de ce să nu meargă copiii la școală? Dacă crește numărul de cazuri de infectați, atunci sigur, pe o perioadă scurtă de timp se poate decide ca școala să se întrerupă și să se facă de la distanță. Dar pe o perioadă foarte scurtă de timp și punctual. In rest, lăsați copiii să meargă la școală pentru că dezvoltarea unui copil, dezvoltarea echilibrată a unui copil depinde foarte mult de interacțiunea socială, de mișcare, de interacțiunea de la școală, de la clasă, de interacțiunea cu profesorii, cu educatorii."

Deocamdată autoritățile analizează, în funcție de situația epidemiologică, modul concret în care se va deschide școala. Unul dintre scenarii este cel al sistemului hibrid, în care, prin rotație, unii elevi vor merge fizic în clase, iar alții vor face cursuri online.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2