Date companie
 
 
 
 

Aderarea României la Zona Euro va fi posibilă abia după 2020, susțin economiștii

RSS Știri
 
 
Data publicării : 17 Martie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, basescu, euro, aderare, zona, 2015, atelier, economisti, eurosfat, 2020
 

Economiștii români sunt pesimiști în privința momentului la care România ar adera la Zona Euro. Ei spun că euro ar putea deveni moneda oficială în România abia după anul 2020 și nu din 2015, așa cum spunea președintele Traian Băsescu. Economiștii și-au spus opinia la atelierul intitulat "Este aderarea României la zona euro încă de actualitate?", organizat în cadrul Eurosfat.

AMBIANȚĂ "- Mult după 2020! - Domnule Andreescu? - Aceeași opinie. Mult după 2020! - Domnul Dăianu? - Trebuie să vorbim ca de o țintă mișcătoare. Putem spune 2020, dar ca țintă mișcătoare."

Potrivit specialiștilor în economie, obiectivul aderării la Zona Euro va putea fi atins doar dacă demonstrăm că avem stabilitate în privința cursului de schimb și a prețurilor.

FLORIN CÎȚU, economist "Dacă am vrea să intrăm în Zona Euro acum, nu este recomandat. Nu pentru că România nu ar fi gata. România nu este gata nici acum, nici peste zece ani, dar trebuie să folosim acest obiectiv, această ancoră, pentru a forța clasa politică să se miște, să implementeze din aceste decizii economice, care să restructureze economia."

DANIEL DĂIANU, președinte, Platforma Europeană de Dezvoltare "Criza din Zona Euro arată că economicul s-a răzbunat pe politic. Nu vom putea să aderăm la Zona Euro, dacă nu vom avea o economie suficient de robustă și de rezilientă. Nu ne vor lăsa ceilalți."

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că statele membre, care au adoptat deja moneda unică, nu sunt dispuse să aștepte prea mult, astfel că, pentru România, este esențial să intre în Zona Euro, în următorii trei-patru ani. Pentru români, aderarea la zona euro va avea avantaje, dar și dezavantaje. Un avantaj ar fi acela că creditele s-ar putea ieftini, dacă băncile vor putea, la rândul lor, să se împrumute mai ieftin. Dezavantajul l-ar putea reprezenta inflația generată de conversia prețurilor din lei în euro.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2