Date companie
 
 
 
 

Admiterea la liceu, vizată de propunerile de modificare a legii educației

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Iunie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : proiect, evaluare, minister, liceu, nationala, legea, educatiei, admitere, propuneri
 

Se schimbă modalitatea de admitere la liceu! Potrivit unei inițiative legislative de la care vor începe dezbaterile pentru modificarea Legii educației, viitoarele generații de școlari vor avea parte de examen de admitere la liceele cu număr de candidați mai mare decât locurile oferite, trei probe în plus la evaluarea de la clasa a VIII-a și învățământ profesional redus de la 3 la 2 ani. În proiect sunt propuse mai multe modificări legislative, unele fiind o revenire la sistemul existent cu mai mulți ani ani în urmă, cum ar fi grupa pregătitoare la grădiniță, dar și evaluarea la finalul clasei a VIII-a la mai multe materii, cu unele probe susținute în timpul anului școlar.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației "Nu putem să avem și evaluare națională și examen de admitere la liceu. O să vedem care este cea mai bună soluție așteptată de sistem, toate aceste idei sunt lansate în dezbatere așteptăm opținii de la elevi, părinți, studenți sindicate."

La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației, se realizează o evaluare națională obligatorie a tuturor elevilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaționale, au scris inițiatorii proiectului de modificare a Legii educației. La Evaluarea Națională vor fi probe scrise la limba și literatura română și la limba maternă. De asemenea, și o probă scrisă transdisciplinară la matematică și științe. La acestea se adaugă o probă orală la o limbă străină, o probă practică de utilizare a calculatorului și o probă orală transdisciplinară de evaluare a competențelor civice și sociale, toate trei susținute în timpul anului școlar. În prezent, admiterea în liceu se face prin repartizare computerizată, după ce elevii susțin, la finalul clasei a VIII-a, testele scrise de la Evaluarea Națională, la limba romană, matematică și limba maternă. Media de admitere în liceu se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Națională (75 la sută) și media notelor din gimnaziu (25 la sută). Pentru admiterea în liceu nu este necesară o medie minimă.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Panică printre turiștii români care merg în Grecia, din cauza unei informații eronate transmise de M.A.E. ( 1 Iulie 2021 )

  Grecii mențin măsura testării la graniță, pentru toți turiștii care călătoresc pe cale terestră, indiferent dacă persoanele sunt, sau nu vaccinate. Atenție însă, procedura testării se va face, la fel ca până acum...

 • Au apărut primele rezultate la Evaluarea Națională ( 29 Iunie 2021 )

  De șapte ori mai puține medii de 10, la Evaluarea Națională, comparativ cu anul trecut! Doar 120 din cei peste 123.000 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut nota 10 la ambele probe susținute, respectiv Limba și literatura română și matematică. 

 • Trei elevi, eliminați de la Evaluarea Națională ( 25 Iunie 2021 )

  Trei elevi au fost eliminați de la proba de matematică a Evaluării Naționale, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Elevii au fost descoperiți, joi, cu telefoane mobile în sala de examen, lucru...

 • A început Evaluarea Națională ( 22 Iunie 2021 )

  Emoții mari, astăzi, pentru viitorii liceeni! Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut prima probă a examenului de Evaluare Națională: cea la limba și literatura română. Elevii au avut de rezolvat două subiecte, cu un total de 16 cerințe. 

 • Elevă agresată de colege, într-un liceu din Timișoara ( 9 Iunie 2021 )

  Caz grav de bullying, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara! O elevă cu nevoi speciale a fost agresată de către două colege, spre amuzamentul altor adolescenți, care asistau la scenă.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2