Date companie
 
 
 
 

Anchetă la "Bolintineanu", pentru luare de mită, la examenul de bacalaureat

RSS Știri
 
 
Data publicării : 2 Iulie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : profesori, ancheta, mita, elevi, spaga, colegiul, bolintineanu
 

Prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba și literatura română, a adus și primul scandal de proporții. Conducerea Liceului ''Dimitrie Bolintineanu'' a fost demisă, iar Comisia de Supraveghere a examenului a fost înlocuită. 37 de profesori - 5 din comisia de examen și 32 de supraveghetori - au fost ridicați de mascați și audiați toată noaptea. Și asta după ce oamenii legii au avut informații că la unitatea de învățământ din Sectorul 5 există suspiciuni privind fraudarea examenului de maturitate. Directoarea colegiului, Costica Vărzaru, a fost reținută pentru 24 de ore, iar în dosarul penal există, ca probe, filmări video și audio. Polițiștii bucureșteni și procurorii Direcției Generale Anticorupție au făcut mai multe percheziții la ''Dimtrie Bolintineanu'', iar câteva profesoare au fost prinse cu mită asupra lor. Mai exact, cadrele didactice luaseră de la elevi între 150 și 300 de lei, dar și cadouri, pentru a vinde subiectele la proba de română. Banii ar fi fost găsiți inclusiv în sutienele profesoarelor.

AMBIANȚĂ: "- Ce v-au întrebat? Dar nu vreți să vorbiți și cu noi să ne spuneți ce s-a întâmplat acolo? - Din moment ce sunt afară, e ok, nu? - Ați luat bani? S-au luat sau nu s-au luat bani?"

DORIANA STĂNOIU, dir. adj, Colegiul ''Dimitrie Bolintineanu'' "- Nu știu ce s-a întâmplat! Am fost și eu chemată, la prânz, la școală. Am înțeles că s-au produs niște nereguli. Eu am declarat exact ce am știut. N-am fost în școală, n-am participat la bacalaureat. O să lăsăm organele abilitate să rezolve problema. - Dar care sunt suspiciunile? - De fraudare. Era vorba despre comisia de bacalaureat."

Președintele Comisiei Municipale de Bacalaureat a precizat că, la ora actuală nu există proceduri pentru astfel de situații și că acestea urmează să fie scrise din mers.

prin telefon: FLORIN LIXANDRU, președinte, Comisia Municipală de Bacalaureat "Așteptăm rezultatele anchetei și, după, vom lua o decizie. Metodologia prevede faptul că elevul care este prins prins cu frauda este eliminat din examen. Constatarea s-a făcut dupa examen. Am spus că nu există o procedură, pentru astfel de situație în regulament. O vom crea, în baza metodologiei."

PDL a cerut reluarea examenului, ca urmare a suspiciunilor de fraudă. In replică, Ministerul Educației a anunțat că proba nu se va repeta și că rămâne de datoria anchetatorilor să stabilească vinovații. Potrivit unor surse judiciare, profesorii de la ''Bolintineanu'' erau monitorizați de o lună de zile, de 50 de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Mătușa unuia dintre candidații de la ''Bolintineanu'' susține că și anul trecut s-a cerut șpagă în liceu.

VOX "- La bacalaureat v-au cerut? - Nu, nu se cere! Îi dai tu, pune pe altcineva. - Cam cât se dã? - Pãi, da, i-a pus două milioane, 200 de euro, 2 milioane, cam așa."

Imediat după ce au terminat proba la limba română și au ieșit din clase, anchetatorii i-au percheziționat pe toți elevii. Asupra unora dintre ei au fost descoperite mai multe fițuici.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2