Date companie
 
 
 
 

Anchetă penală în cazul morții micilor alpiniști surprinși de avalanșă în Munții Retezat

RSS Știri
 
 
Data publicării : 23 Aprilie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : morti, viata, retezat, blog, Popescu, avalansa, dor, geta, erik, gulacsi
 

Doliu în alpinismul românesc! Cei mai buni copii alpiniști ai țării, Dor Geta Popescu, de 14 ani și Erik Gulacsi, în vârstă de 13 ani, au murit în avalanșa din Munții Retezat. Dor Geta și Erik se aflau într-o expediție de antrenament alături de tații lor, și de alte trei persoane, în apropiere de Vârful Peleaga, în momentul în care s-a pornit avalanșa. Cei doi copii murit izbiți de stânci. Ceilalți cinci membri ai grupului au fost răniți. 

NICOLAE RĂDUCU, reprezentant, Jandarmeria Hunedoara "Este o zonă greu accesibilă, traseele montane din Retezat au fost acoperite cu zăpadă în mai multe etape, ultima destul de afânată. Vorbim despre o zonă care în mod normal nu este frecventata de turiști în perioada de iarnă."

Înaintea lor, un alt grup de 51 de persoane, care făceau parte dintr-o școală de ghizi, plecase pe același traseu. Potrivit salvamontiștilor, prezența grupului numeros, deplasându-se în șir indian prin zăpada de peste un metru, a crescut riscul producerii avalanșei. Trupurile celor doi copii au fost coborâte de pe munte la o zi după avalanșă, când condițiile meteo le-au permis echipelor de intervenție să ajungă la locul tragediei.
Polițiștii hunedoreni au deschis dosar pentru ucidere din culpă. Ei iau în calcul inclusiv varianta ca avalanșă să fi fost provocată.

Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi erau membri ai unui club montan din Râșnov și aveau în palmares recorduri mondiale și europene. Eric Gulacsi era deținătorul recordului de vîrstă pe vârful Elbrus, stabilit anul trecut în august. În ianuarie anul acesta, la doar 13 ani, Erik a cucerit vârful Aconcagua, fiind cel mai tânăr european care a ajuns pe piscurile celui mai înalt munte din emisfera sudică.

Dor Geta Popescu era sora celebrei alpiniste Crina Coco Popescu și doborâse toate recordurile posibile pentru vârsta ei. "Geta trăiește la altitudine!", acesta era sloganul curajoasei fetițe, care a stabilit primul record mondial de vârstă la 10 ani, când a urcat pe Ararat, cel mai înalt vârf din Turcia. An după an, Dor Geta a urcat pe noi culmi, printre cuceririle sale numărându-se Ojos del Salado, din Chile, cel mai înalt vulcan din lume și Kilimanjaro, cel mai inalt varf si cel mai inalt vulcan din Africa.

DOR GETA POPESCU "Cel mai mult mi-a plăcut în Ojos del Salado. Acolo am realizat că fiecare clipă trebuie trăită."

Anul 2016 i-a adus noi reușite: în februarie, Dor Geta a urcat pe Aconcagua, cel mai înalt vârf din America de Sud; în mai, a cucerit Pico de Orizaba, cel mai înalt vulcan din America de Nord; tot în mai a ajuns pe muntele Denali/McKinley, cel mai înalt vârf din America de Nord, iar în decembrie a escaladat muntele Giluwe, din Papua Noua Guinee - cel mai înalt vulcan din Australia si Oceania. Dor Geta voia să realizeze cele două circuite obligatorii pentru un alpinist de elită: cei mai înalți șapte vulcani din lume și cele mai înalte șapte piscuri din lume. “Alpinismul de altitudine și escalada mă definesc și mă fac să mă simt fericită și specială. Performanța și recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivația antrenamentelor și pregătirii mele generale”, scria Dor Geta pe blogul personal. Următorul ei obiectiv era cucerirea Everestului, pe care îl putea escalada abia după ce ar fi împlinit 16 ani.

DOR GETA POPESCU "Ce frumoasă-i viața! Așa fac eu. Asta am început eu să zic de când am fost în Ojos del Salado, pentru că acolo m-am simțit eu foarte bine. A fost foarte frumos. Chiar a fost frumoasă viața!"« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2