Date companie
 
 
 
 

Arhiva SIPA poate fi inventariată, anunță ministrul Justiției pe facebook

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Iulie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : instanta, toader, comisia, macovei, inventar, predoiu, sipa, arhiva, unjr
 

Arhiva SIPA va fi, în sfârșit, inventariată! Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Justiției, Tudorel Toader, într-o postare pe contul său de Facebook. Șeful Justiției precizează că instanța de judecată a respins cererea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România vizând suspendarea hotărârii de guvern privind inventarierea arhivei SIPA. Totodată, el critică asociațiile de magistrați și Consiliul Superior al Magistraturii că nu și-au desemnat un reprezentant care să facă parte din comisia de inventariere, deși le-a cerut să vină cu propuneri de nume după data de 19 iunie. Toader a precizat, în urmă cu câteva zile, că, în mare parte, componența Comisiei de inventariere a arhivei a fost stabilită, dar numele nu au fost făcute publice, ministrul Justiției invocând că este o "măsură de protecție".

ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "Uniunea Națională a Judecătorilor din România a dat în judecată Guvernul Grindeanu pentru hotărârea de guvern privind arhiva SIPA, pe motiv că politicienii și serviciile de informații ar putea intra în posesia conținutului arhivei, pentru ca mai apoi magistrații să fie șantajați. Șefa UNJR, Dana Gârbovan, susține că CSM nu ar fi avizat hotărârea în speță, așa cum susține ministrul Tudorel Toader. "

Serviciul Intern de Protecție și Anti-corupție, adică SIPA, a fost desființat în 2005 în timpul mandatului Monicăi Macovei la Justiție. Ulterior, Cătălin Predoiu a vrut să resusciteze SIPA în timpul mandatului său, dar surse din Justiție au declarat că i s-a sugerat că ar fi o idee proastă. Referitor la problema SIPA, Cătălin Predoiu declara că asta înseamnă, de fapt, două probleme: serviciul și arhiva. Desființarea serviciului s-a făcut intempestiv, fără un plan de risc management al arhivei, personalului și riscurilor din mediul penitenciar gestionate. Practic, s-au împrăștiat în patru zări, cine știe pe unde, agenți cu tot cu informații la purtător, menționa fostul ministru al Justiției. Predoiu a mai precizat că, pentru viitor, Arhiva ar trebui să fie sigilată în custodia Arhivelor Naționale sau topită, cu avizul CSAT.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Miercuri, 20 Iun. 2018

1 EUR = 4.6660 RON
-0.0003
1 USD = 4.0348 RON
-0.0072
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2