Asociațiile de proprietari critică dur prevederile proiectului noii legi privind retrocedările. După ce Guvernul și-a angajat miercuri răspunderea pe acest act normativ, proprietarii care au avut de suferit de pe urma naționalizării cred că Executivul își bate joc de ei. Intr-un comunicat, nemulțumiții arată că legea nu ține cont de doleanțele celor expropriați, deși solicitările lor au fost transmise cabinetului Ponta încă din 20 februarie. Asociațiile de proprietari acuză termenele de rezolvare inacceptabil de lungi, între 10 și 15 ani, în cazul imobilelor sau terenurilor confiscate de comuniști. In opinia semnatarilor comunicatului, noua lege servește speculanților imobiliari. Aceștia ar putea cumpăra pe prețuri de nimic drepturile proprietarilor, care, oricum, au vârste înaintate și sunt lipsiți de mijloace materiale. Democrat-liberalii au anunțat deja că vor contesta legea la Curtea Constituțională. PDL ar fi vrut să inițieze și o moțiune de cenzură, însă UDMR și PP-DD nu au susținut demersul.
VASILE BLAGA, președintele PDL "Acest proiect de lege are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela că nu rezolvă absolut nimic. Nici măcar hotărârile definite ale instanțelor, iată, nu vor mai fi puse în aplicare, decât după 2016.''
Premierul Victor Ponta spune, însă, că noul act normativ constituie un moment de responsabilitate pentru politicieni, care, pot, astfel, să soluționeze o problemă, pe cât de veche, pe atât de spinoasă.
VICTOR PONTA, premierul României "Acest act isi propune sa aduca o reparatie istorica pentru cei care au avut de suferit in urma cu 70 de ani. S-au retrocedat zece mii de cladiri, din care două mii către instituții publice, 1,3 milioane de hectare, din care trei sute de mii în intravilan. S-au restituit, în numerar, 150 de milioane de euro, prin acțiuni la Fondul Proprietatea, aproape 4 miliarde de euro.''
Proiectul de lege stabilește că foștii proprietari care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea bunului confiscat în trecut. Astfel, ei vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor. Ultima tranșă va reprezenta 16 procente din valoarea punctelor acordate, așa încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de 7 ani.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că în fiecare ședință de guvern se va discuta despre adoptarea unor măsuri pentru scăderea cheltuielilor de funcționare și creșterea veniturilor. Premierul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sectorului bancar, în contextul pregătirii unui pachet de măsuri pentru consolidarea fiscală.
Nou guvern, o nouă rotativă! Sunt nume noi, în noul Executiv dar și 5 posturi de vicepremier. Liderii coaliției guvernamentale proeuropene au semnat protocolul politic, în care e inclusă și rotativa guvernamentală, cu premier mai întâi de la PNL, apoi de la PSD. Deficitul va fi prima mare provocare a noului Guvern.
Președintele Nicușor Dan l-a desemnat oficial, vineri, pe liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, pentru funcția de premier.
Avansul la încheierea promisiunii de vânzare-cumpărare în domeniul imobiliar scade, de la 15%, la 5%, pentru rezervare. Este una dintre modificările aduse de membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputaților proiectului de lege inițiat după scandalul Nordis.
Deputata PNL, Alina Gorghiu, a depus, împreună cu mai mulți parlamentari, o inițiativă legislativă care stabilește că în momentul în care o substanță psihoactivă este depistată în sânge, fapta să fie considerată infracțiune.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019