Date companie
 
 
 
 

Aspiranții la funcțiile de șefi ai D.N.A, Parchetului General și D.I.I.C.O.T, audiați la C.S.M.

RSS Știri
 
 
Data publicării : 9 Mai 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : audieri, procurori, csm, kovesi, cazanciuc, olaru, nitu, hosu
 

Încă o rundă de audieri la Consiliul Superior al Magistraturii. Laura Codruța Kovesi, propusă pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție a fost prima care și-a prezentat proiectul de management. Fosta șefă a Parchetului General a fost numită, în octombrie anul trecut, înalt reprezentant în cadrul misiunii permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

LAURA CODRUȚA KOVESI, candidat la șefia D.N.A. "- Cum e dupã aceste luni în care nu ați fost în sistemul judiciar din România? - Nu am fost efectiv în sistemul judiciar, dar atribuțiile pe care le-am exercitat în noul post au legãtura cu ceea ce fãceam ca procuror, au legãturã cu MCV, combaterea corupției."

După Kovesi, au fost audiate Alina Bica, propusă ca șefă la D.I.I.C.O.T. și Elena Giorgiana Hosu, care candidează pentru funcția de procuror șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Miercuri, Secția pentru procurori a CSM l-a audiat, mai întâi, pe Tiberiu Nițu, propus pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Nițu a fost pus în dificultate la una dintre întrebări.

TIBERIU NIȚU, candidat la șefia Parchetului General "- Legea 76/2012, de punere în aplicare a Codului de Procedurã Civilã asupra restructurării unor unități de parchet, cunoașteți? - Dacã cunosc implicațiile legii? Da. Nu am făcut o evaluare a implicațiilor. - Nu, nu, mã refer la legea de punere în aplicare a Codului de Procedurã Civilã. Știți la ce se referã?-  Voi aprofunda problema aceasta. Mi-am notat-o, să știți!"

Chiar și așa, Tiberiu Nițu are parte de susținerea ministrului Justiției.

ROBERT CAZANCIUC, ministrul Justiției "- O atmosferã care a încercat sã scoatã de la candidat acele abilitãți necesare pentru a fi procuror general. - Au fost și întrebãri la care domnul Nițu s-a bâlbâit. - Existã, ca la orice interviu, emoții!"

Nițu a mai fost audiat la CSM și în noiembrie anul trecut, dar a primit aviz negativ. Ceilalți doi candidați audiați miercuri au fost Codruț Olaru, candidat la funcția de adjunct al procurorului general și Bogdan Licu, propus ca prim-adjunct al procurorului general.

BOGDAN LICU, propus ca prim-adjunct al procurorului general "Procurorii sunt subordonați ierarhic și trebuie controlați, dar controlul trebuie sã se efectueze în limitele prevederilor legale, care nu trebuie depășite la dorința unuia, altuia."

Codruț Olaru a fost de părere că Ministerul Public ar trebui subordonat Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

CODRUȚ OLARU, propus adjunct al procurorului general "Suntem singurul minister, care, deși avem responsabilitate pe politici strategice, nu suntem incluși în C.S.A.T.!"

Avizele pentru toți cei audiați vor fi date vineri, după votul membrilor Secției de Procurori a CSM. Candidații care au trecut de interviu își pot prelua apoi funcțiile, dar nu înainte ca șeful statului să semneze decretele de numire pe post.
« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2