Avertismente din partea autorităților care coordonează situația privind pandemia de coronavirus, în România, pentru românii prea relaxați în momentul intrării în starea de alertă! Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut un apel către populație, pentru a nu transforma relaxarea în eliberare. Tătaru susține căprea multă relaxare ne-ar putea pune într-o situație și mai dificilă, iar renunțarea la precauții nu ar face decât să ducă la reluarea transmiterii intracomunitare. Ministrul Sănătății a dat drept exemplu încălcarea regulilor de protecție, în mijloacele de transport în comun, dar și faptul că oamenii se adună în grupuri, ca în cazul protestului de vineri seară, din Piața Victoriei. Referitor la același protest, secretarul de stat în M.A.I., Raed Arafat, a precizat că „astfel de acțiuni sunt riscante pentru societate”, iar oamenii care participă la demonstrații „s-au ghidat după rețelele de socializare, după manipulare și dezinformare”. Arafat s-a declarat șocat și de ce a văzut în transportul public. „Dacă în transportul în comun nu respecți, atunci când nu te vede nimeni și ești în altă parte cu siguranță nu respecți.” a declarat Raed Arafat, completând că responsabilitatea, în mare parte, s-a transferat către omul de rând, care trebuie să înțeleagă că, în cazul în care nu respectă regulile de bază, precum purtarea maștii, igiena și respectarea numărului maxim de persoane care pot fi împreună, până trecem la faza a doua de relaxare, vor exista consecințe grave. Tot referitor la protestul din Piața Victoriei, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că „sunt oameni care nu acceptă realitatea” și care susțin că virusurile, în general nu există. Rafila a dezvăluit că, după prima zi a stării de alertă, s-a răzgândit în privința deschiderii teraselor. Cel mai bine este ca activitatea teraselor să fie reglementată, pentru a reduce la maximum riscul îmbolnăvirilor, a precizat Alexandru Rafila. El a mai punctat faptul că, în săptămânile următoare, autoritățile trebuie să vină cu soluții, deoarece mulțimea care a început să umble pe stradă trezește îngrijorare cu privire la transmiterea coronavirusului.
Un nou protest astăzi în Piața Victoriei. Federația Sindicatelor din Silvicultură, împreună cu Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și Federația Națională a Muncii au ieșit în stradă. Sindicaliștii reclamă faptul că, prin ultimele reforme, autoritățile caută să repare situația financiară a țării pe spinarea lucrătorilor cinstiți.
Un nou protest al bugetarilor față de măsurile guvernului Bolojan, în Capitală! Câteva sute de angajați din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au protestat, în fața Guvernului. ”Spor tăiat, respect furat”, ”Vrem echitate, nu privilegii de șefi”, ”AFIR nu e de tăiat”, ”Executăm, dar suntem executați” au fost câteva dintre mesajele purtate de participanți.
Sindicaliștii de la Sanitas și cei din Educație au protestat, luni, la Palatul Parlamentului, nemulțumiți de măsurile de reducere a deficitului excesiv pentru care Guvernul României și-a angajat răspunderea în plenul Legislativului. ”Protestăm față de măsurile...
Bugetarii sunt revoltați de aplicarea măsurii de tăiere a sporurilor. Pentru a doua zi consecutiv, angajații Ministerului Finanțelor au protestat spontan față de adoptarea Ordonanței de Urgență care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiții vătămătoare.
Zeci de studenți au protestat în Piața Victoriei din București față de intenția Guvernului de a reduce fondurile alocate pentru burse și numărul beneficiarilor. ”Bursele se taie, șansele dispar”, “Tăiați din corupție, nu din educație!” și “Vreți educație? Plătiți pentru ea”, sunt câteva dintre mesajele afișate în Piața Victoriei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019