Date companie
 
 
 
 

Bani pentru modernizarea WC-urilor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 16 Martie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : guvern, bani, casa, rural, wc
 

Românii de la țară par să accepte mai greu facilitățile vieții moderne. Fie din obișnuință, fie din sărăcie, medievalele WC-uri amplasate în grădină sau în curte rămân în actualitate. Au ajuns, însă, și guvernanții la concuzia că trebuie să se implice cumva în schimbarea acestei tradiții și au hotărât să aloce bani pentru înlocuirea medievalelor WC-uri cu altele moderne, amplasate în interiorul locuinței, conectate la apă curentă și canalizare. Bugetul de anul acesta prevede ca românii din Regiunea de nord-estul țării să primească între 5.000 și 10.000 de euro în acest scop. O parte din bani este destinată anvelopării caselor și montării fersetrelor termopan. Potrivit unei circulare a Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice trimisă către primării, cei care refuză să se branșeze la canalizare vor fi amendați. Astfel, primarii trebuie să facă liste cu locuitorii care nu se branșează, liste care vor fi trimise către va ajunge la Garda de Mediu, care va aplica amenzi.

GELU DUMINICĂ, sociolog “În teorie, e de înțeles, pentru că fosele septice nu fac decât să se infiltreze în pânza freatică și distrug pânza freatică, însă în același timp oamenii trebuie să aibă alternative. Adică poți să interzici în momentul în care există rețea, în momentul în care există rețea de canalizare și apă. E absurd să interzici , însă legea asta va fi una dintre multele legi, cum e și cea care interzice tăierea animalelor tradițional, respective cu cuțitul.”

Problema este ca aceste canalizări să existe, pentru că România suferă și la ora actuală de lipsă de investiții în acest domeniu, multe localități fiind lipsite de astfel de facilități. Conform Ministerului Dezvoltării Regionale, țara noastră riscă declanșarea procedurii de infringement, dacă nu se conformează prevederilor Directivei Europene care impune ca toți locuitorii din așezările cu peste 2.000 de locuitori să aibă gospodariile branșate la canalizare. Termenul de aplicare al Directivei era 31 decembrie 2018.

GELU DUMINICĂ, sociolog “E vorba de infrastructură. Opt milioane de români nu sunt conectați la rețeaua de apă potabilă. Toaletele sunt strâns legate de canalizare și de rețeaua de apă potabilă și, atunci, cele două se leagă. Își pot face o fosă în curte? Pe de cealaltă parte, costurile pentru fose sunt mai mari decât pentru racordare și, atunci, indicatorii de sărăcie, legați cu lipsa infrastructurii duce la realitatea pe care o avem.”

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter “O țară europeană în care, potrivit Eurostat 1,8 milioane de locuințe au în continuare toaleta în fundul curții. Aproape 30% din populația România trăiește fără un minimum de confort. Casele nu sunt racordate la rețeaua de canalizare, iar mulți locuitori de la sate spun că nici nu își vor permite prea curând acest pas.”

În România sunt aproape nouă milioane de locuințe, dintre care, circa patru milioane sunt în mediul rural. Dintre acestea, 2,9 milioane au acces la o retea de canalizare, însă doar 2,2 milioane sunt bransate. România este pe primul loc în topul țărilor din Europa cu cele mai multe wc-uri în curte, o arată ultimele date publicate de Eurostat. În același clasament pe locul doi se află Bulgaria, iar pe locul trei Lituania. La polul opus în acest clasament se situează Luxemburg, Spania și Germania.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2