Date companie
 
 
 
 

Biserica bântuită din Ivănești

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Martie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ialomita, biserica, ucisi, istoric, rusi, monument, soldati, germani, povesti, draci, bantuita, ivanesti
 

Poveștile înfricoșătoare despre niște soldati germani uciși în al doilea război mondial într-o zonă a Bărăganului au transformat una dintre cele mai frumoase și vechi biserici într-o ruină. Sunt zeci de ani de când poveștile de groază țesute în jurul bisericii din Ivănești, județul Ialomița, ce poartă hramul „Cuvioasa Paraschiva”, îi fac pe localnici să o ocolească. Oamenii locului sunt convinși că sufletele soldaților germani uciși de ruși în biserica din Ivănești, unde se adăpostiseră, bântuie lăcașul de cult aflat în pragul ruinei. De altfel, i se mai spune și biserica „dracilor care vorbesc nemțește“.

VOX "Nemții au trecut seara, ce au mai stat prin pădure, pe acolo peste gârla, și s-au refugiat acolo, și noaptea au venit rușii."

VOX "Nici nu cobor devale, că-mi vine să plâng. Acolo m-a botezat, acolo m-a cununat. Se făceau slujbe, nunți, botezuri, de toate! Era foarte frumoasă, foarte frumoasă! Erau două sate care veneau în biserica asta."

Odinioară, loc de închinăciune pentru toată suflarea locului, acum, biserica este străjuită, doar de un nuc bătrân. Clopote nu mai are, nici cruce pe turle, iar ferestrele sunt acoperite cu scânduri aproape putrezite. Prin acoperiș se vede cerul, iar picturile de pe zidurile deteriorate abia se mai zăresc.

VOX "E un lăcaș de cult unde avem mistere. Ne întrebăm și nu avem răspunsuri. Eu nu cred în fantome, dar în niște energii d-astea, care s-ar putea să ne afecteze, s-ar putea să existe. Dăm voie să se întâmple astea. Dacă Satana... Toată lumea scuipă în sân, când aude de michiduță!"

VOX "- Veneau niște oameni noaptea, în ea, acolo. - Cine erau, nu știu. - Sataniști? - Eu stiu!? D-ăia cu diavolul, cu diavolul, da!"

VOX "E păcat, că e una dintre cele mai vechi din zona."

VOX "Dar nu se fărâmă biserica aia. Nu se dărâmă. Aia e biserică cu piatra tare, cu piatra de moși strămoși."

Ocolită de săteni biserica din Ivănești se transformă încet, dar sigur, într-o ruină. Lăcașul de cult se află pe lista monumentelor istorice din județul Ialomița, însă, deocamdată, nu sunt fonduri pentru reparațiile capitale de care ar avea nevoie.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2