Date companie
 
 
 
 

Braconierii din Moroieni au fost reținuți. Ursul ucigaș este căutat în pădurile din Dâmbovița

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Septembrie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : dambovita, barbati, politisti, padure, braconaj, caini, vanatori, retinuti, ursul, padurari, ucigas, moroieni
 

Vânătorii, pădurarii și polițiștii, însoțiți de câini de urmărire, caută ursul ucigaș, în pădurile din județul Dâmbovița, după ce, în ultimele zile, doi oameni au fost omorâți și alți doi răniți. De asemenea, zeci de jandarmi păzesc localitățile Moroieni și Pietroșița, locurile unde s-au produs atacurile. Între timp, doi bărbați au fost reținuți de polițiști, fiind suspectați că ar fi participat la braconaj, împreună cu ultima victimă a ursului.

AMBIANȚÃ "- Știați cã o sã omoare ursul? Ați recunoscut cã ați fost la braconaj? - N-am fost la niciun braconaj. - De ce ați ascuns sãgeata și sulița? - De prost!"

Potrivit anchetatorilor, cei trei bărbați au pus o capcană, ca să prindă ursul. Animalul a căzut în capcană marți seara și, a doua zi, braconierii s-au dus cu o căruță, ca să-l ridice. Ei erau înarmați cu o suliță improvizată. Între timp, ursul, rănit de cât se zbătuse în laț, a reușit să se desprindă din capcană și l-a atacat pe bărbatul care îl împungea cu sulița.

AMBIANȚÃ "- Am gãsit omul mort, acolo, și lațul rupt. – Deci, probabil, ursul s-a eliberat? – Da, s-a eliberat și l-a omorât."

VOX "- Am venit aici, în grãdinã, și am auzit "fugi, ursul" și am fugit! (...) – Vãd cã era pregãtit. –P ãi nu știu eu ce pregãtealã a avut dânsul, dar eu am fugit când mi-a zis fugi."

VOX "E un pericol pentru noi, pentru sãtenii de aici (...) Am dat de atâtea ori de el în pãdure."

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, rudă cu femeia din Buciumeni, rănită de urs sâmbăta trecută, spune că asociația responsabilă cu administrarea fondului de vânătoare este vinovată că nu a gestionat bine situația urșilor, care s-au înmulțit incontrolabil.

ROVANA PLUMB, ministrul Mediului "- Luați în calcul varianta de a da drumul la vânãtoare? - Am dat de ieri derogãri pe tot fondul cinegetic național, am dat derogare la nivelul cotelor de anul trecut. Adicã 335 de urși."

Ursul carpatin este o specie protejata, iar intinderea de capcane este interzisa. Ursul poate fi vanat doar în cazuri speciale, cum ar fi inmulțirea peste măsură, și doar în baza autorizației. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat că, dacă ursul va fi găsit rănit, va aproba împușcarea lui. Șefa Mediului a anuntat demararea unor controale la fondul de vanatoare din zona din Dâmbovița, unde au avut loc incidentele din ultimele zile, fond administrat de catre "Asociatia de Vanatoare si Pescuit Dunarea 2007", cu sediul în Bucuresti. Rovana Plumb a mai precizat că vrea să vadă exact care este numarul de ursi existent in acest fond de vanatoare si daca acest fond este capabil sa asigure toate masurile dispuse de lege. In cazul în care vor fi constatate nereguli, se va ridica avizul acestui fond de vanatoare.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2