În mai bine 20 de ani, niciun edil nu și-a pus problema Bucureștiului ca destinație turistică și se simte din ce în ce mai acut nevoia ca orașul lui Bucur, cel mai important din România, să fie administrat de profesioniști bineintenționați, care să-i schimbe imaginea în bine. Capitale mari, precum Viena, Paris, Praga sau Budapesta trăiesc și înfloresc pe seama turismului, iar afluxul de turiști străin este considerabil. Bucureștiul are importante obiective turistice de vizitat, însă infrastructura și informarea lasă de dorit. Una dintre principalele atractii turistice ale Capitalei rămâne Centrul Vechi. Clădirile vechi de două secole sunt un amestec, de dărăpănături, imobile amenajate modern, terase, dar și magazine care amintesc de vechea traditie comercială a Bucureștiului. Demersurile de reamenajare a zonei au îmbunătățit parțial lucrurile, însă, ca orice lucru făcut pe jumătate, nu au transformat acest loc într-o atracție turistică de valoare și nu au adus siguranță pentru turiștii asupra cărora planează pericolul prăbușirii zidurilor măcinate de vreme.
OCTAVIAN IONESCU, reporter "Turiștii care vitează Centrul Vechi al Capitalei sunt bulversați de imaginile contrastante, pe care le oferă clădirile vechi. Dacă la parter întâlnim restaurante și cluburi luxoase, etajele oferă imagini dezolante."
VOX "Cred că trebuie reabilitate clădirile vechi, pentru a crește numărul de vizitatori. Este nevoie de alcătuirea unor circuite turistice, unde să putem afla despre tradițiile voastre și despre istoria țării voastre."
VOX "Aveți un potențial turistic deosebit. Problema este că nu exstă informații despre acest lucru! Nu sunt indicate obiectivele turistice și este foarte păcat, pentru că Romănia este o țară foarte frumoasă."
VOX "Este a treia oară când mă aflu la București. Nu găsim vederi cu orașul, iar, aici, trebuie băgați foarte mulți bani pentru reconsolidare."
Cele mai multe clădiri din Centrul Vechi al Capitalei nu au fost consolidate de zeci de ani și se pot prăbuși în orice moment. 145 de clădiri, circa jumătate din totalul construcțiilor din zonă, se află pe lista imobilelor încadrate într-o clasă de risc seismic, iar 41 dintre acestea reprezintă pericol public imediat pentru cei din interior. Un calcul simplu arată că, în eventualitatea unui cutremur moderat spre puternic, în Centrul Vechi poate avea loc o catastrofă. Potrivit datelor deținute de Primăria Capitalei, doar două clădiri au fost consolidate în zonă. La fiecare sfârșit de săptămână, prin barurile și restaurantele de aici se perindă peste 15.000 de oameni, la care se adaugă locatarii din cele 741 de apartamente din imobilele vechi. Situația, cunscută autorităților locale și dezbătută pe larg în presă, nu pare a dezgheța imobilismul edililor. Între timp, vina pentru această situație este pasată, conform bunei tradiții românești, între primării, proprietarii clădirilor și chiriași. Proprietarii sunt reticenți la cheltuieli, iar chiriașii acuză autoritățile că le-au eliberat autorizații pentru amenajarea spațiilor fără să li se spună că ar fi o problemă cu clădirile. Până vor cădea de acord asupra reponsabilității care îi revine fiecăruia, rămânem in continuare printre codașii Europei in ceea ce privește numarul turiștilor. Anul trecut turismul a avut o contributie totala de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plaseaza România pe locul 154 in lume, din 184 de țări, in urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei si Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului. Cei 1,71 milioane de turiști straini care au vizitat anul trecut Romania, majoritatea in interes de afaceri, au cheltuit 4,79 de miliarde de lei adică peste un miliard de euro, cea mai mare pondere fiind deținută de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Escrocii devin tot mai activi în această perioadă, apelând la tot felul de tertipuri, pentru a păcăli oamenii care caută oferte atractive pentru vacanțe. Este avertismentul transmis de Ministerul Afacerilor Interne, care a inițiat și o campanie de informare...
Festival-concurs dedicat muzicii, organizat de Școala Atlas, sâmbătă, la Casa de Cultură a Studenților din București! La festivalul-concurs ”Festum Primavaere”, s-au înscris peste 300 de elevi de la școlile din Capitală, la secțiunile incluse în program.
Circa 80 de companii, cu peste 5.000 de oferte de locuri de muncă, la ”Angajatori de TOP” București! La târgul de joburi organizat în 28 și 29 martie, la Sala Palatului, românii aflați în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție o gamă...
Comisarii Protecției Consumatorilor și polițiștii bucureșteni au desfășurat o amplă acțiune de control, sâmbătă și duminică, în cluburile de noapte din București. Echipele de control au verificat respectarea prevederilor legale...
Sute de blocuri din București vor rămâne fără apă caldă și căldură, în perioada următoare, din cauza lucrărilor de reabilitare pe conductele rețelei de distribuție a energiei termice. Practic, sunt vizate zone din toate sectoarele Capitalei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019