Date companie
 
 
 
 

Bucureștiul... după ani și ani

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Mai 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bucuresti, parcare, cladiri, Micul Paris
 

Au trecut 555 de ani de la prima atestare a Bucureștiului. La 20 septembrie 1459, un hrisov emis de Vlad Țepeș, domn al Țării Românești, confirma unor mici feudali dreptul de proprietate asupra locului. Vremea și vremurile s-au schimbat, secolele și-au lăsat amprenta asupra unei localități tot mai tranzitate și care încet-încet a devenit centrul scenei artistice și culturale. În perioada interbelică, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. Ce a mai rămas din așa-numita copie a capitalei franceze e greu de spus. Multe din fațadele unora dintre cele mai proeminente cladiri istorice ale centrului Bucurestiului s-au deteriorat iar o coeziune a politicii de urbanism este imposibil de găsit. Ce se mai poate face intr-o capitala aglomerata, plina de gropi, cu clădiri care răsar ici-colo și case ce stau să cadă? De unde trebuie început și care sunt etapele sunt câteva dintre temele abordate la Conventia Romana de Arhitectura si Design (ROCAD) de arhitecti de reunume, designeri, studenti la facultatile de profil din tara, dar și autorități locale sau administratori de cladiri, și reprezentanti ai mediului de afaceri. Lipsa juristului de drept urban rămâne și în prezent un neajuns.

GHEORGHE PĂTRAȘCU, arhitectul-șef al Capitalei:  "O mare problemă este lipsa implicararii juristului, care poate avea efecte catastrofice".

Restaurarea clădirilor istorice ar trebuie să reprezinte o prioritate pentru autorități, au precizat participanții la Convenția de Arhitectură. Altfel orașul nu va putea fi pus niciodată în valoare.

ROSS LOVEGROVE, maestru de design: "Am stat mult in Polonia si este o situatie similara. Structura de baza a cladirilor, chiar si a celor comuniste este buna, sunt proportii bune, intr-un fel modernist. Cred ca daca le-am restaura bine, ar face o mare diferenta pentru oras."

Iar părțile bune nu lipsesc.

prof. univ. dr. arh. MARC POPESCU, presedinte UAUIM: "In ciuda a ceea ce noi criticam, strainii privesc cu alti ochi Bucurestiul."

GLENN MURCUTT, arhitect: "Am vazut o biserica frumoasa, este absolut superba, culorile spatiul, textura volumul, totul e frumos, si arta."

Locurile frumoase sunt umbrite insa de cladirile aflate in paragina.

GLENN MURCUTT, arhitect: "Sunt multe cladiri care au nevoie de ingrijire, multa dedicatie, multi bani, iar guvernul trebuie sa finanteze restaurarea lor pentru ca orasul este locul viitorului si ar putea fi un loc foarte frumos daca o sa aveti si mai multe parcari."

De altfel, specialistii au explicat in mai multe randuri ca trebuie asigurate 5.000 de locuri de parcare in zona centrala, iar in acelasi timp, spatiul public trebuie radat pietonilor.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2