Bugetul pe 2016, analizat și votat în procedură de urgență. Legea Bugetului de stat și cea a bugetului asigurărilor sociale pentru 2016 au fost aprobate deja, duminică, în unanimitate de comisiile de specialitate ale Parlamentului. Votul final pe bugetul 2016 se va da miercuri, în plenul reunit. Astfel, legea bugetului de stat ar putea să fie adoptată înainte de plecarea premierului Cioloș la reuniunea de iarnă a Consiliului European, care se desfășoară în perioada 17-18 decembrie. Proiectele de lege au fost transmise legislativului, miercurea trecută, cu propunerea de a fi dezbătute și adoptate în procedură de urgență. În discursul de prezentare a bugetului României pe 2016, susținut luni în Parlament, premierul Dacian Cioloș a precizat că Executivul a decis să respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, deși impactul majorării salariilor și al relaxării fiscale este de 20 miliarde de lei.
DACIAN CIOLOȘ, premierul României "Prioritățile unde am încercat și am reușit să facem realocări au fost educația, sănătatea, transporturile, apărarea și investițiile."
Potrivit șefului Guvernului, soluția a fost "dificil de agreat într-un interval extrem de scurt", dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporară de la obiectivul asumat și prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.
DACIAN CIOLOȘ, premierul României "Pentru implementarea bugetului, Guvernul are în vedere 5 priorități de bază. Mă refer aici la prioritizare, transparență, eficiență, prudență și predicitibilitate."
Referitor la proiectele cu impact real, Cioloș a spus că Executivul nu începe mai mult decât poate termina, adăugând că s-a avut în vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un număr limitat de proiecte cu rezultate concrete. Premierul a încheiat prezentarea bugetului exprimându-și speranța ca Parlamentul să adopte propunerea de buget pentru "a putea trece la treabă". Potrivit ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31 la sută din PIB, în scădere față de anul în curs, ea precizând că "un impact negativ foarte mare în venituri" îl au măsurile privind reducerea TVA. Este vorba de diminuarea TVA cu 4 puncte procentuale, de la 24 la sută, la 20 la sută, precum și reducerea TVA la apă potabilă și pentru irigații și agricultură, de la 24, la 9 la sută.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat că în fiecare ședință de guvern se va discuta despre adoptarea unor măsuri pentru scăderea cheltuielilor de funcționare și creșterea veniturilor. Premierul s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sectorului bancar, în contextul pregătirii unui pachet de măsuri pentru consolidarea fiscală.
Nou guvern, o nouă rotativă! Sunt nume noi, în noul Executiv dar și 5 posturi de vicepremier. Liderii coaliției guvernamentale proeuropene au semnat protocolul politic, în care e inclusă și rotativa guvernamentală, cu premier mai întâi de la PNL, apoi de la PSD. Deficitul va fi prima mare provocare a noului Guvern.
Președintele Nicușor Dan l-a desemnat oficial, vineri, pe liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, pentru funcția de premier.
Consiliul General al Municipiului București a aprobat, vineri, cu 38 de voturi ”pentru” și opt împotrivă, hotărârea prin care viceprimarul social-democrat Adrian Vigheciu este înlocuit de liberalul Stelian Bujduveanu, pentru a exercita calitatea de înlocuitor...
Românii din diaspora, în atenția președintelui Nicușor Dan! Votul românilor stabiliți peste hotare arată că aceștia sunt conectați la ceea ce se întâmplă în țară, indiferent cu cine au votat. ”Respectăm votul și încercăm ca, în lucrurile...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019