Date companie
 
 
 
 

C.N.A. constată mai puține greșeli de utilizare a limbii române, în emisiunile de televiziune

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 August 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : program, institutul, romana, monitorizare, limba, cna, greseli, tv, lingvistica, transmisiuni
 

Greșelile de utilizare a limbii române corecte sunt în scădere în audiovizual! Rezultatele monitorizarii realizate de o echipă a Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan- Alexandru Rosetti" al Academiei Române, la solicitarea Consiliului Național al Audiovizualului, confirmă tendința de diminuare a erorilor înregistrate în limbajul de pe micul ecran în lunile mai și iunie.

RASVAN POPESCU, președintele CNA "Dacă la primele monitorizari din 2007 si 2008 se inregistrau frecvent peste 100 de greseli pe post, astazi nu mai avem nici un post cu peste 50 de greseli."

RODICA ZAFIU, cercetător, Institutul de Lingvistică "Din pacate, au fost greseli standard de scriere neglijenta fara diacritice pana la unele greseli chiar de gramatica, forme necultivate, forme de limba neacceptabile."

Pentru prima dată, în vizorul lingviștilor și al CNA au intrat si clipurile publicitare. Echipa de la Institutului de Lingvistică bucureștean a monitorizat 300 de ore de program TV, cu precădere transmisiunile de la orele de vârf din emisiunile de știri și dezbateri. Au fost monitorizate, sub aspect lingvistic, doar intervențiile verbale și mesajele scrise pentru care își asumă responsabilitatea redactorii și colaboratorii posturilor respective, nu și secvențele verbale aparținând invitaților în studio.
« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • O persoană a murit, după ce a fost lovită de metrou, în stația Piața Romană ( 3 Ianuarie 2019 )

  O persoană a murit, după ce a fost lovită de metrou, în galeria subterană din stația Piața Romană. Victima a fost găsită la aproximativ 50 de metri de peron. Metrorex a închis imediat stațiile de metrou Piața Romană și Piața Victoriei. 

 • Volumul ”Educația la Centenar”, lansat la Academia Română ( 7 Decembrie 2018 )

  Volumul „Educația la Centenar, lansat astăzi la Academia Română! Cartea cuprinde o retrospectivă analitică a sistemul de învățământ românesc sub influența evenimentelor istorice naționale și europene din ultima sută de ani.

 • Programul manifestărilor de 1 Decembrie ( 30 Noiembrie 2018 )

  Ceremonii, parade și spectacole, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire! În București, începând cu ora 08.00, va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut...

 • Programul Start UP Nation 2018, în pregătire ( 1 Noiembrie 2018 )

  Programul Romania Start-Up Nation 2018, aproape de lansare! În cadrul programului, firmele noi ar urma să primească ajutoare de la stat de maximum 200.000 de lei fiecare, în anumite condiții. Anul acesta, programul pune accent

 • 15 ani de Național TV! ( 7 Octombrie 2018 )

  15 ani de Național TV!  Din 6  octombrie 2003, Național TV este o prezență permanentă în viața dumneavoastră. Cu jurnale de știri corecte și echidistante, cu filme  de top, cu emisiuni  sociale și de divertisment pentru întreaga familie...

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Luni, 21 Ian. 2019

1 EUR = 4.7081 RON
0.0106
1 USD = 4.1377 RON
0.0185
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2