Date companie
 
 
 
 

C.N.A. constată mai puține greșeli de utilizare a limbii române, în emisiunile de televiziune

RSS Știri
 
 
Data publicării : 30 August 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : program, institutul, romana, monitorizare, limba, cna, greseli, tv, lingvistica, transmisiuni
 

Greșelile de utilizare a limbii române corecte sunt în scădere în audiovizual! Rezultatele monitorizarii realizate de o echipă a Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan- Alexandru Rosetti" al Academiei Române, la solicitarea Consiliului Național al Audiovizualului, confirmă tendința de diminuare a erorilor înregistrate în limbajul de pe micul ecran în lunile mai și iunie.

RASVAN POPESCU, președintele CNA "Dacă la primele monitorizari din 2007 si 2008 se inregistrau frecvent peste 100 de greseli pe post, astazi nu mai avem nici un post cu peste 50 de greseli."

RODICA ZAFIU, cercetător, Institutul de Lingvistică "Din pacate, au fost greseli standard de scriere neglijenta fara diacritice pana la unele greseli chiar de gramatica, forme necultivate, forme de limba neacceptabile."

Pentru prima dată, în vizorul lingviștilor și al CNA au intrat si clipurile publicitare. Echipa de la Institutului de Lingvistică bucureștean a monitorizat 300 de ore de program TV, cu precădere transmisiunile de la orele de vârf din emisiunile de știri și dezbateri. Au fost monitorizate, sub aspect lingvistic, doar intervențiile verbale și mesajele scrise pentru care își asumă responsabilitatea redactorii și colaboratorii posturilor respective, nu și secvențele verbale aparținând invitaților în studio.
« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2