Date companie
 
 
 
 

C.N.A.S. a sistat finanțarea asistenței medicale stomatologice

RSS Știri
 
 
Data publicării : 13 Aprilie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : fonduri, politica, decizie, pacienti, CNAS, nicolaescu, sistat, stomatologie, dentisti
 

Românii care nu își permit sã plãteascã o intervenție stomatologică nu vor mai putea trece de acum încolo pragul cabinetului de profil, din cauză că C.N.A.S. a sistat alocarea fondurilor către dentiști. Asistența medicală stomatologică gratuită acordată copiilor și bătrânilor este, astfel, sacrificată de ministrul Eugen Nicolăescu, cel care susține că a luat această decizie politică, pentru a salva viața bolnavilor de cancer. Reprezentanții Colegiului Medicilor Dentiști spun că măsura va duce la închiderea cabinetelor stomatologice din mediul rural, unde oamenii nu-și permit să achite costurile serviciilor medicale.

ECATERINA IONESCU, președinte, Colegiul Medicilor Dentiști "Mi se pare de neadmis, ca situație unică în sistemele de îngrijiri de sănătate, excluderea unei ramuri medicale cum este stomatologia, din contextul asigurărilor sociale de sănătate."

Tot mai mulți medici stomatologi au renunțat la contractele care le permiteau să-i ajute pe nevoiași. Și asta din cauză că plafonul acordat inițial, în 2012, de 1.100 de lei, a scăzut dramatic, ajungând de patru ori mai mic.

ALEXANDRU BREZOESCU, președinte, Colegiul Medicilor Dentiști București "Contractele pe București au scăzut dramatic, de la an, la an, ajungând în 2012 la 292 de contracte cu Casa, din 4.500 de medici din București."

Reprezentanții Colegiului reclamă faptul că dentiștii nu au fost consultați în luarea deciziei, care sunt puși, acum, în situația de a le explica pacienților că nu-i mai pot trata fără bani.

MIA OLTEAN, medic stomatolog "Este groaznic să stau în fața unor pacienți pe care îi cunosc de o viață, care au îmbătrânit odată cu mine și să le spun că nu le mai pot face o proteză cu reducere pentru că nu are cine să plătească diferența."

Într-un comunicat remis presei de Colegiul Medicilor Dentiști, se precizează că măsura Ministerului Sănătății legată de fonduri "a fost adoptată ignorându-se total patologia stomatologică existentă, realitatea acesteia ce situează România pe unul dintre ultimele locuri în cadrul Uniunii Europene, în condițiile în care corpul profesional a avertizat asupra plafonului necorespunzător alocat, cerând ridicarea acestuia la 2 la sută din fondul destinat serviciilor medicale". De altfel, la nivel național, statisticile sunt îngrijorătoare: 80% dintre români au probleme dentare, iar 9% nu au mers niciodată la stomatolog.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2