Date companie
 
 
 
 

Campania Fair Internet, susținută de CREDIDAM

RSS Știri
 
 
Data publicării : 19 Septembrie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bani, artisti, internet, europeana, directiva, online, petitie, platforme, youtube, credidam, instagram
 

În curând, artiștii ar putea fi plătiți de marile platforme online, precum YouTube și Instagram pentru muzica postată pe internet. Pentru acest scop militează campania Fair Internet, inițiată de organizațiile artiștilor din Europa și susținută în România de către Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți - CREDIDAM -, organizație care împlinește, astăzi, 21 de ani de activitate.

ȘTEFAN GHEORGHIU, director general, Credidam "Acest sistem este netrasparent la ora actuală. Suntem convinși că dacă se va implementa acest nou sistem, toată lumea are de câștigat."

MIHAI CERNEA, președinte, Comitetul Director "Felul în care sunt remunerați este o alegere numai a difuzorilor, ceea ce nu e corect."

Reprezentanții CREDIDAM spun că YouTube și alte platforme de internet atașează reclame la prestațiile încărcate de artiști în mediul online, iar banii nu ajung la cei din urmă, ci în conturile marilor platforme. Situația ar fi cu totul alta, dacă Directiva Europeană ar fi schimbată. În prezent, amendamentele directivei se află în analiza Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European. A fost inițiată chiar și o petiție în acest sens.

ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "În prezent, petiția dedicată campaniei a strâns peste 33.000 de semnături, dar pentru ca ea să producă efecte majore este nevoie de peste 50.000 de semnături. Petiția poate fi semnată de toți cetățenii europeni pe site-ul campaniei sau prin intermediul site-ului credidam.ro."

Dacă legislația va fi schimbată, radiodifuzorii și marile platforme vor preda lista fonogramelor și videogramelor artiștilor, odată cu numărul de accesări, către "credidam-urile europene", iar apoi va fi negociat un procent care să meargă către artiști. Inna ar fi unul dintre artiștii care s-ar îmbogăți, de pe urma acestei legi. Recent, artista a stabilit un nou record pe YouTube, depășind 2 miliarde de vizualizari pe propriul canal. Cântăreața se poziționează în top 100 la nivel mondial, devansând artiști celebri precum Madonna, Justin Timberlake și Mariah Carey. La împlinirea a 21 de ani de activitate, CREDIDAM România se confruntă, însă, și cu probleme. În contextul modificării Legii dreptului de autor, reprezentanții organizației au atras atenția că există posibilitatea ca artiștii să fie deposedați de dreptul la remunerație și să ajungă să fie obligați la cesionarea drepturilor patrimoniale. Asta, din cauză că din legislație dispare sintagma "artist interpret".

DUMITRU COSTIN, președinte, Blocul Național Sindical "Observăm de la diverși funcționari din Ministerul Culturii un interes pentru a crea o liberalizare a pieței. În fond, acest lucru își propune apariția unor intermediari privați, care să beneficieze de pe urma celor care merită aceste drepturi."

CREDIDAM este singura organizație de gestiune colectivă pentru drepturile artiștilor interpreți din România și funcționează din anul 1996.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2