„TU poți salva o viață! Donează sânge”! Este îndemnul campaniei de recoltare de sânge organizată de Ministerul Sănătății, Institutul Național de Transfuzie Sanguină, Centrul de Transfuzie Sanguină București și Ministerul Afacerilor Interne. Două centre mobile au fost amplasate, astăzi, în Piața Revoluției unde se poate dona sânge. Campania este organizată în scopul creșterii gradului de conștientizare asupra necesității existenței condițiilor de siguranță în donarea de sânge, dar și cu scopul de a le mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta ceva în schimb.
FLORIANDA NEAGU, șef secție consultații donatori, C.T.S.M.B. ”Zi de zi ne lovim de această nevoie de sânge, pentru că zi de zi se întâmplă evenimente neplăcute.”
Pentru a putea deveni donatori de sânge, voluntarii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Vârsta trebuie să fie în intervalul 18-60 ani, greutatea între 58 și 100kg, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării, iar femeile să nu fie însărcinate. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi avut hepatită, TBC, sifilis, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele și miopie peste 6 sau - 6 dioptrii.
VOX ”Dacă nu mă înșel este a unsprezecea donare. După ce donez, mă simt fizic mai bine și moral, pentru că fac un gest atât de frumos. Este un efort mic, dar pentru alții contează enorm.”
În Capitală, persoanele care doresc să doneze sânge, pot merge la Centrul de Transfuzii Snagvine al Municipiului București, dar și la spitalele de urgență, de luni până vineri, între orele 8.00 - 17.00.
FLORIANDA NEAGU, șef secție consultații donatori, C.T.S.M.B. ”Este o înnoire a organismului. Donatorii de sânge se simt mai ușori. Mai devreme, o donatoare ne-a văzut, a venit, a donat și după aceea a plecat alergând în pași vioi.”
În fiecare an, pe 14 iunie, se sărbătorește, la nivel mondial, Ziua Internațională a Donatorului de Sânge. România se situează pe penultimul loc în Europa la donarea de sânge voluntară și neremunerată. În prezent, doar 2% dintre români donează sânge, o medie extrem de mică în comparație cu media europeană de 6.9%.
Analizele de sânge uzuale, făcute periodic, pot face diferența între un diagnostic precoce și o boală descoperită prea târziu, susțin specialiștii. Acest demers este esențial, în special pentru persoanele de peste 65 de ani, categoria cea mai vulnerabilă în fața afecțiunilor oncologice. Recomandarea vine cu cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerelor de Sânge, marcată anual pe 28 mai.
Protest, joi, în Piața Victoriei din București! Câteva sute de angajați din silvicultură și din sectorul feroviar, precum și rezerviști militari, s-au adunat în fața sediului Guvernului României, pentru a protesta față de proiectul de reorganizare...
Protest al sindicaliștilor din cadrul Federația Columna-Scor, cea mai mare organizație sindicală și reprezentativă din Asistența Socială, joi, la sediul Ministerului Finanțelor! Potrivit reprezentanților federației sindicale, la mișcarea de protest...
Escrocii devin tot mai activi în această perioadă, apelând la tot felul de tertipuri, pentru a păcăli oamenii care caută oferte atractive pentru vacanțe. Este avertismentul transmis de Ministerul Afacerilor Interne, care a inițiat și o campanie de informare...
Donarea de organe în România este un subiect delicat. Deși reprezintă un act de altruism, care poate salva vieți, procesul este adesea îngreunat de obstacole administrative și juridice, descurajând potențialii donatori. Patru adolescenți au decis să se implice în lupta pentru viață, odată cu lansarea Asociației "Prin tine, faci bine".
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019