România se topește! Arad și Bihor sunt sub avertizare de cod roșu de caniculă, cu maxime termice care ajung la 38 - 39 de grade Celsius, iar alte 18 județe, din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova, sunt sub cod portocaliu, după ce acesta a fost extins și în județele Vrancea, Gorj și Mehedinți. În zonele afectate de temperaturile ridicate sunt aplicate măsuri de prevenire a efectelor caniculei. În București, de exemplu, au fost deschise puncte de prim ajutor, care funcționează între orele 08.00 - 16.30, și au fost amplasate 20 de corturi medicale anti-caniculă, în zonele cu trafic intens. Corturile sunt dotate cu aer conditionat, apă și aparatură de specialitate. Oamenii spun că încearcă să se protejeze de caniculă cum știu ei mai bine.
VOX "- Un pahar de apă, o pălărie. - Stați mai mult în casă? Încercați să evitați căldura? - Da. - Mâncați fructe, legume mai multe? - Da, mâncăm, sigur, normal."
VOX "- Apă rece, cât mai mult la umbră. - Mănânci fructe, legume? - Da, salate, roșii, castraveți, pepeni, pepeni la frigider."
VOX "- Cum să mă protejez? - Da, beau apă, mai mult de 2 litri pe zi, și încerc să nu circul, am grijă să folosesc produse cu protecție solară, atât pentru față cât și pentru păr. Acum, mă duc acasă. N-am ieșit decât de jumătătate de oră și în 10 minute sunt acasă. Mâncăm cât mai puțină carne, aproape deloc."
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter "În perioadele cu temperaturii ridicate, medicii recomandă să consumăm zilnic cel puțin doi litri de apă, fără să așteptăm să apară senzația de sete, respectiv un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, trebuie să consumăm cât mai multe fructe și legume proaspete "
prin telefon: dr. Alis Grasu, manager, S.A.B.I. "Îmbrăcămintea purtată va fi îmbrăcăminte amplă, vaporoasă, de culoare deschisă, din fibre naturale, din bumbac, in, mătase. Purtați ochelari care chiar vă protejează."
În aceste zile deosebit de călduroase trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, din cauză că favorizează deshidratarea și diminueaza capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Din același motiv, trebuie evitate și băuturile care conțin cofeină.
Recomandări de la medici pentru populație, pe timp de caniculă! Evitarea expunerii prelungite și directe la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00, utilizarea cremelor de protecție și reducerea activităților fizice care necesită efort mare, sunt câteva dintre recomandările specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul zilelor cu temperaturi ridicate. Medicii mai recomandă populației să petreacă câte 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros.
Ploile torențiale au făcut prăpăd, în județul Bacău! O viitură puternică, formată sâmbătă pe un drum național din județ, a inundat locuințele din satul Zăpodia, a luat pe sus trei autoturisme parcate și a colmatat fântâni, șanțuri și podețe.
Virusul pestei porcine africane, depistat la o fermă din județul Timiș! La ferma respectivă, în care se află circa 30.000 de porci, autoritățile au stabilit zonele de supraveghere și de protecție. Conform comunicatului transmis de Direcția...
Primul deces din cauza căldurii, înregistrat la Iași! Un bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit prăbușit pe stradă, cu hipertermie severă. Omul, care avea o temperatură de peste 42 de grade...
Construcțiile ar putea fi autorizate mai simplu! Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, a anunțat că a avut loc prima reuniune a comisiei care lucrează pentru elaborarea...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019