Date companie
 
 
 
 

”Casa cu blazoane” de pe bancnota de 10 lei a fost restaurată

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Iunie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : fonduri, buzau, renovare, casa, uniunea, europene, turistic, blazoane, bancnota, chiojdu, arhitectilor, circuit
 

Casa cu blazoane, de pe bancnota de 10 lei, a fost restaurată! Clădirea din Buzău, veche de sute de ani, care stătea să se prăbușească, a fost salvată de Uniunea Arhitecților. Pentru finanțarea lucrărilor de renovare, arhitecții au accesat fonduri europene. Imobilul, un monument de arhitectură românească tradițională, se află la Chiojdu, în județul Buzău. Prima dată a fost clădire administrativă și garnizoană. A devenit casă de locuit abia în 1823, iar proprietarii au pus blazoane deasupra intrării. În timp, frumoasa construcție a fost abandonată. Când ultimul proprietar a cumpărat-o, era o ruină. Ca să o salveze, omul a apelat la Uniunea Arhitecților din România, care a și preluat-o, în 2008.

FLORIN DRĂGULIN, fostul proprietar "Deja căzuse acoperișul, căzuseră plafoanele, pereții erau căzuți pe jumătate."

Lucrările de restaurare au durat patru ani și au fost realizate de cei mai buni meșteri din țară.

ION CHIRIAC, responsabil decorațiuni "Toate elementele decorative au fost realizate la perete, manual, fiecare element în parte. Fără ghidaj, ca să poată crea acea unduire pe care o poate da un meșter popular."

După atâția ani de muncă, arhitecții sunt mulțumiți de rezultat. ”Casa cu blazoane” de la Chiojdu a renăscut și a fost inaugurată. Specialiștii speră să devină un punct turistic important și obiect de studiu pentru experți, dar și pentru studenții de la Arhitectură.

CĂLIN HOINPRESCU, vicepreședinte, Uniunea Restauratorilor de Monumente "Este nevoie să restaurăm clădiri, pentru că ele sunt repere ale memoriei noastre colective."

Restaurarea ”Casei cu blazoane”, intrată acum în circuitul turistic, a costat 4,5 milioane de lei.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2