Date companie
 
 
 
 

Cei 1.100 de mineri protestatari din Valea Jiului au ieșit din subteran

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Iulie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : ponta, protest, hunedoara, mineri, pret, contract, valea, ministerul, economiei, jiului, carbune, energetic, vosganian, compelx
 

Protest cu final fericit, în Valea Jiului! Cei 1.100 de mineri care protestau, vineri, în subteran, au ieșit la suprafață, după ce nemulțumirile lor au fost soluținate. Între Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului și Complexul Energetic Hunedoara a fost încheiat un contract, valabil până la sfârșitul anului. În baza documentului, cărbunele va avea cumpărător, iar minerii vor avea, astfel, de lucru.

prin telefon: SORIN VASILESCU, prefect, jud. Hunedoara "Este încheiat un contract între Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Miniere. Contractul pe care și-l doreau, care a fost negociat la un preț. Nici cel pe care l-au cerut Societatea Națională, nici cel pe care l-au oferit cei de la Complexul Energetic Hunedoara. Un preț negociat!"

Tensiunile din Valea Jiului au izbucnit în urmă cu mai bine de o lună de zile și au escaladat săptămâna trecută, când minerii au ieșit în stradă. Când au văzut că solicitările lor rămân fără răspuns, s-au blocat în subteran. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian și premierul Victor Ponta au găsit soluția ca minele aflate în program de închidere - Paroșeni, Petrila și Uricani, aflate în administrarea Ministerului Economiei - să treacă în subordinea Complexului Energetic Hunedoara. Șeful Economiei a explicat cã exista o situație de discriminare, în conditiile în care cãrbunele de la cele trei mine a fost cumpãrat la un preț mult mai mic, în comparație cu prețul aplicat altor furnizori de profil.

VARUJUAN VOSGANIAN, ministrul Economiei "Cei de la termocentarala au gãsit de cuviințã sã facã un regim preferențial și sã cumpere cãrbunele numai de la cele patru mine din interiorul Complexului Energetic. Prețul oferit pt achiziționarea cãrbunelui, la cele trei mine, era de douã ori mai mic."

VICTOR PONTA, premierul României "Mesajul meu pentru mineri este ca facem tot ce e omeneste posibil, vrem dialog, vrem solutii pe termen mediu si lung."

În contractul parafat vineri-seară, se menționează cantitatea de cãrbune exploatată pentru beneficiar, iar prin anexe lunare se va stabili prețul de achiziție, în funcție de prețul cãrbunelui provenit din țãri terțe Uniunii Europene, costul transportului și evoluția pieței de energie.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2