Date companie
 
 
 
 

Cel mai valoros mozaic din Oradea, deteriorat grav de un constructor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 29 Aprilie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : reabilitare, oradea, firma, cinematograf, arta, mozaic, patria, jovián
 

Cel mai valoros mozaic din Oradea, aflat pe fațada clădirii unui fost cinematograf, este dezafectat aproape în întregime. Și asta în pofida faptului că firma care se ocupă de reabilitarea clădirii a primit autorizația de construcție din partea Primăriei doar cu condiția păstrării sau refacerii mozaicului cu o suprafață de 350 metri pătrați.

prin telefon: dr. AUREL CHIRIAC, director, Muzeul Țării Crișurilor „Mozaicul cu titlul „ Trei copaci” a fost așa cum se știe, realizat de artistul plastic György Jovián, care la vremea respectivă trăia în Oradea. După 1983 el s-a mutat în Ungaria. S-a terminat în 1982 și este după opinia mea, cel mai frumos mozaic din Oradea. A fost gândit în peisajul Pieței Magnoliei, o piață bine gândită peisagistic. Valoarea constă în faptul că este datorată unui artist cu o recunoștere internațională, în al doilea rând, valoarea mozaicului constă și în faptul că este o temă care în modul în care a fost elaborată pe monument, impresionează ca estetică.”

Clădirea în care a funcționat mai bine de trei decenii Cinematograful ,,Patria” a fost construită în anul 1972. În 2018, proprietarul clădirii a început lucrările de reabilitare și modernizare, lucrări care au afectat suprafețele placate cu mozaic. Așa se face că părți semnificative dintre acestea au fost date jos de către firma executantă.

prin telefon: RADU FORTIȘ, arhitect șef, municipiul Oradea „Autorizația de construcție este de fapt un proiect modificator, se referă la modificări interioare și exterioare ale obiectului respectiv. Am luat la cunoștință că mozaicul era în stare de degradare, deci în momentul în care au vrut să restaureze anumite părți ale mozaicului au realizat că mozaicul se desprinde. Ei aveau această condiție impusă prin autorizația de construire de păstrare integrală a mozaicului. Am luat legătura cu dânșii, i-am atenționat și am așteptat să vedem din ce cauză s-a ajuns la această situație și le-am pus condiția să ia legătura cu artistul plastic care s-a ocupat la vremea respectivă în așa fel încât el să poată fi restaurat integral.” 

prin telefon: DANIEL TIVADAR, arhitect, reprezentant firmă de proiectare „Proiectul prevede și așa a fost autorizat de către Municipiul Oradea, spre rwabilitarea acelui mozaic, în întregime conform desenului original. La începerea lucrărilor s-a constatat că stratul suport al mozaicului este într-o stare avansată de degradare și este necesară refacerea acestuia. S-a luat legătura cu proiectantul și designerul ințial al acestui mozaic. În colaborare cu dânsul, acesta va fi refăcut conform desenului inițial.” 

La ora actuală, aproximativ 80% din mozaic nu mai există pe fațadă.

prin telefon: HORIA BAN, director firmă executantă „Din cauză că această clădire a stat părăsită ani buni după revoluție, parte de sus a clădirii, nefiind protejată, din cauza infiltrațiilor de apă și îngheț dezgheț, s-a dezlipit de pe fațadă și în momentul în care o loveai se auzea un gol în spate și era foarte probabil să cadă în momentul în care lucram acolo. De aceea, am considerat că cel mai bine este să facem un set de poze complet pentru fiecare element al acestui mozaic. După aceea am dat jos părțile care stăteau să cadă.”

Firma executantă dă asigurări că mozaicul ”Trei arbori” va fi refăcut integral. Pentru montarea acestuia pe fațadele clădirii sunt promisiuni că vor fi folosite materiale noi, dar care vor fi similare celor originale. Se estimeză că peste patru luni mozaicul finalizat va decora din nou clădirea în care a funcționat Cinematograful ,,Patria”, clădire în care urmează să fie amenajate spații comerciale.


Cel mai valoros mozaic din Oradea, deteriorat grav de un constructor

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Art-terapia poate să amelioreze calitatea vieții pacientului oncologic ( 28 Mai 2021 )

  Arta învinge cancerul! Nu este doar numele unui eveniment care a avut loc ieri, este și realitatea expusă în creații de mai mulți artiști plastici, printre care Eli Sultan, Elizabeta Brînzoi și Aurelia Chiru. Acestea au transformat arta în terapie prin creațiile lor, care au devenit o poveste despre puterea de a preschimba răni în lumini și culori.

 • Protest la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea ( 25 Mai 2021 )

  Protest la Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea! Profesorii și elevii nu sunt de acord cu demiterea lui Florin Nicoară de la șefia unității școlare și vor să fie repus în funcția de director.

 • Vântul puternic a făcut ravagii, în județul Bihor ( 24 Mai 2021 )

  S-a abătut urgia, aseară, peste localitea Nojorid, în județul Bihor. În doar câteva minute, vântul puternic a măturat totul în cale. Țiglele de pe case au zburat în topate părțile, zeci de gospodării au fost...

 • Povestea fascinantă a capelei din interiorul Gradinii Zoologice Oradea ( 17 Mai 2021 )

  Oradenii și turiștii din vestul țării pot vizita Grădina Zoologică din Oradea și capela din interiorul acesteai! Terenul pe care se află acum amplasată Grădina Zoologică a fost la început un parc amenajat în stil englezesc...

 • European Drinks și Izvorul Minunilor, alături de bolnavi și medici ( 8 Aprilie 2021 )

  European Drinks și Izvorul Minunilor sunt alături de toți cei care suferă în această perioadă grea a pandemiei și continuă seria de donații! Astfel, Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2