Date companie
 
 
 
 

Cel mai valoros mozaic din Oradea, deteriorat grav de un constructor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 29 Aprilie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : reabilitare, oradea, firma, cinematograf, arta, mozaic, patria, jovián
 

Cel mai valoros mozaic din Oradea, aflat pe fațada clădirii unui fost cinematograf, este dezafectat aproape în întregime. Și asta în pofida faptului că firma care se ocupă de reabilitarea clădirii a primit autorizația de construcție din partea Primăriei doar cu condiția păstrării sau refacerii mozaicului cu o suprafață de 350 metri pătrați.

prin telefon: dr. AUREL CHIRIAC, director, Muzeul Țării Crișurilor „Mozaicul cu titlul „ Trei copaci” a fost așa cum se știe, realizat de artistul plastic György Jovián, care la vremea respectivă trăia în Oradea. După 1983 el s-a mutat în Ungaria. S-a terminat în 1982 și este după opinia mea, cel mai frumos mozaic din Oradea. A fost gândit în peisajul Pieței Magnoliei, o piață bine gândită peisagistic. Valoarea constă în faptul că este datorată unui artist cu o recunoștere internațională, în al doilea rând, valoarea mozaicului constă și în faptul că este o temă care în modul în care a fost elaborată pe monument, impresionează ca estetică.”

Clădirea în care a funcționat mai bine de trei decenii Cinematograful ,,Patria” a fost construită în anul 1972. În 2018, proprietarul clădirii a început lucrările de reabilitare și modernizare, lucrări care au afectat suprafețele placate cu mozaic. Așa se face că părți semnificative dintre acestea au fost date jos de către firma executantă.

prin telefon: RADU FORTIȘ, arhitect șef, municipiul Oradea „Autorizația de construcție este de fapt un proiect modificator, se referă la modificări interioare și exterioare ale obiectului respectiv. Am luat la cunoștință că mozaicul era în stare de degradare, deci în momentul în care au vrut să restaureze anumite părți ale mozaicului au realizat că mozaicul se desprinde. Ei aveau această condiție impusă prin autorizația de construire de păstrare integrală a mozaicului. Am luat legătura cu dânșii, i-am atenționat și am așteptat să vedem din ce cauză s-a ajuns la această situație și le-am pus condiția să ia legătura cu artistul plastic care s-a ocupat la vremea respectivă în așa fel încât el să poată fi restaurat integral.” 

prin telefon: DANIEL TIVADAR, arhitect, reprezentant firmă de proiectare „Proiectul prevede și așa a fost autorizat de către Municipiul Oradea, spre rwabilitarea acelui mozaic, în întregime conform desenului original. La începerea lucrărilor s-a constatat că stratul suport al mozaicului este într-o stare avansată de degradare și este necesară refacerea acestuia. S-a luat legătura cu proiectantul și designerul ințial al acestui mozaic. În colaborare cu dânsul, acesta va fi refăcut conform desenului inițial.” 

La ora actuală, aproximativ 80% din mozaic nu mai există pe fațadă.

prin telefon: HORIA BAN, director firmă executantă „Din cauză că această clădire a stat părăsită ani buni după revoluție, parte de sus a clădirii, nefiind protejată, din cauza infiltrațiilor de apă și îngheț dezgheț, s-a dezlipit de pe fațadă și în momentul în care o loveai se auzea un gol în spate și era foarte probabil să cadă în momentul în care lucram acolo. De aceea, am considerat că cel mai bine este să facem un set de poze complet pentru fiecare element al acestui mozaic. După aceea am dat jos părțile care stăteau să cadă.”

Firma executantă dă asigurări că mozaicul ”Trei arbori” va fi refăcut integral. Pentru montarea acestuia pe fațadele clădirii sunt promisiuni că vor fi folosite materiale noi, dar care vor fi similare celor originale. Se estimeză că peste patru luni mozaicul finalizat va decora din nou clădirea în care a funcționat Cinematograful ,,Patria”, clădire în care urmează să fie amenajate spații comerciale.


Cel mai valoros mozaic din Oradea, deteriorat grav de un constructor

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic, redeschisă ( 3 Iulie 2020 )

  Grădina Palatului Episcopal Romano – Catolic din Oradea, redeschisă pentru vizitatori! Lucrările de amenajare a grădinii începute în luna mai a anului trecut s-au încheiat, astfel că de acum, atât orădenii, cât și turiștii veniți de pretutindeni se pot bucura de frumusețea spațiului verde.

 • Sinucidere șocantă, la Spitalul Județean Oradea ( 17 Iunie 2020 )

  Caz șocant la Spitalul Județean Oradea! Un pacient în vârstă de 43 de ani a murit, după ce s-a aruncat de la etajul șase al unității medicale. Bărbatul era internat la Secția de Neurochirurgie a spitalului, pentru că...

 • Relansare a lucrărilor la Autostrada Transilvania și la DN 76 Oradea - Deva ( 12 Iunie 2020 )

  Contractul pentru tronsonul Chiribiș-Biharia al Autostrăzii Transilvania, semnat, astăzi, în prezența premierului Ludovic Orban. Șeful Executivului, însoțit de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a vizitat șantierul...

 • Apele Crișului Repede, repopulate cu văduviță ( 9 Iunie 2020 )

  Asociația Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” din Oradea a reintrodus în Crișul Repede, specia văduvița, dispărută din apele râului, de aproximativ 60 de ani. Între acțiunile derulate de asociație este și popularea sau...

 • Mici, mascota Cetății Oradea ( 22 Decembrie 2019 )

  Situație inedită, la Oradea! Atracția principală a Cetății din Oradea nu o reprezintă expozițiile, ci...o pisică! Mici, o felină în vârstă de aproximativ cinci ani, este vedeta unuia dintre cele mai importante obiective turistice din zona Bihorului.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2