Îngrijorare în rândul oierilor, cu o săptămână înaintea Paștelui! Românii nu se mai înghesuie la stâne, ca în anii trecuți, ca să cumpere carne de miel pentru masa de Paște. În ton cu vremurile, ciobanii s-au reorientat și își oferă marfa pe rețelele de socializare. Stelu Crâncu, de loc din satul Ciolănești, județul Vrancea, are 400 de miei. Omul spune că, în ultimii șase ani, nu a schimbat deloc prețul, deși cheltuielile au crescut cu 35 la sută. Oierii spun că, la cum merg vânzările, nu reușesc să-și acopere nici măcar cheltuiala cu furajele de peste iarnă.
VOX "Este un an cu emoții , chiar sunt foarte slabe cererile. Sunt miei buni, între 10-20 kg în carcasă.”
VOX "Sunt o parte din clienți care stiu deja ferma și vin și își aleg mielul direct din fermă."
În Vrancea s-au vândut, până acum, peste 10.000 de miei sub prețul cerut de ciobani. Aceștia se plâng că pierd bani și pentru sacrificarea mieilor.
ADRIAN RĂDULESCU, purtător de cuvânt, D.S.V.S.A. Vrancea "În ceea ce privește sacrificarea mieilor, pe de-o parte se realizeaza în abatoare, în locuri autorizate sanitar - veterinar. În perioada 3-7 aprilie se vor sacrifica mieii de la producatorii particulari în zona Obor, în punctul temporar de sacrificiu."
Mai mult, crescătorii de oi stau și cu grija actelor. Dacă nu au toate documentele în regulă, amenzile sunt între 20.000 și 30.000 de lei. Autoritățile sfătuiesc populația să cumpere produsele alimentare pentru masa de Paște, inclusiv carnea de miel, numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar. În plus, medicii atrag atenția că nu ste recomandată carnea mielului cu o greutate sub 10 kilograme, deoarece conține mult colagen și este greu de digerat.
Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de sărbători, conform unui studiu recent, mai ales că anul acesta costurile sunt cu 30% mai mari.
Joia Mare a adus culoare și bucurie în rândul celor care își petrec bătrânețea în centre de îngrijire. Tradiția vopsitului ouălor de Paști a fost păstrată cu sfințenie și la un centru de asistență și îngrijiri, dar și la un cămin de bătrâni din sectorul 6 al Capitalei.
Stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor se pregătește de Paște, dar peisajul arată ca înainte de Crăciun. Stratul de zăpadă este de aproape 20 de centimetri grosime, iar pârtiile de schi și săniuș sunt raiul iubitorilor sporturilor de iarnă.
În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoții cheamă Duhul Sfânt asupra apelor de pe tot cuprinsul țării, cinstind, astfel, Botezul Domnului în apa Iordanului. Boboteaza, această mare sărbătoare creștină, este celebrată conform tradiției...
Un strat gros de zăpadă acoperă stațiunea Stâna de Vale din masivul Vlădeasa, județul Bihor, spre bucuria turiștilor de toate vârstele, care petrec sărbătorile de iarnă în acest loc de basm.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019