Date companie
 
 
 
 

Combaterea diabetului prin sport, la DiaEuro 2015

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Iulie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sport, fotbal, cluj, control, medici, viata, boala, campioana, diabet, diaeuro, serafinceanu, palade
 

Și diabeticii fac sport și chiar sport de performanță! Dovadă, echipa națională de fotbal a persoanelor cu diabet a României își apără titlul de campioană europeană. Ciprian Palade, cel mai bun jucător spune că ține sub control diabetul și are o viață normală.

CIPRIAN PALADE, jucător DiaEuro 2014 "E normală viața, numai că trebuie să acorzi mai multă atenție vieții personale, să ai grijă ce mănânci, ce bei când faci antrenamente că nu se pot face antrenament seara, după șapte-opt seara pentru că pe parcursul nopții scade glicemia și până în ora șapte seara să mă antrenez."

Sportul este o condiție importantă pentru menținerea unei stări bune a organismului persoanei cu diabet. Pentru a promova acest aspect, Federația Internațională de Diabet organizează din 2012, Campionatul European de Fotbal de Sală pentru diabetici. Cea de-a patra ediție din acest an a Campionatul European de Fotbal de Sală, dIAeURO 2015, are loc la Cluj-Napoca în perioada 19-26 iulie. Anul trecut echipa noastră națională a câștigat trofeul. La noi în țară, diabetul zaharat afectează persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani.

CRISTIAN SERAFINCEANU, președinte, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice "Prevalența Diabetului în România e de 11,6 cel puțin pe lotul pe care noi l-am studiat în studiul epidemiologic și aproximativ 18 prediabet, 18% adică o treime din populație are diabet sau este cu mare probabilitate să-l aibă în viitori ani."

Prevenirea diabetului și menținerea sa sub control sunt dificile, din mai multe motive.

CRISTIAN SERAFINCEANU, președinte, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice "În tipul 1 nu se cunosc cauzele. E o boală autoimună, deci organismul prezice o agresiune împotriva propriilor sale structuri, iar Diabetul de tip 2 are o cauzalitate foarte complexă. Putem să discutăm despre factori de risc, despre obezitate masculină, vârsta peste 45 de ani, hipertensiunea, dislipidemia"

Medicii spun că sportul și optimizarea stilului de viață sunt elemente esențiale în prevenția și tratamentul diabetului. Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, netransmisibilă, incurabilă, în care pancreasul își pierde capacitatea de a produce insulină într-un mod adecvat nevoilor organismului. Diabetul poate duce la diferite complicații precum: orbire, insuficiență renală, accident vascular cerebral, infarct de miocard, neuropatie diabetică și picior diabetic.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Zece puncte de trecere, la granița cu Ungaria ( 21 Mai 2020 )

  Noi măsuri pentru fluidizarea traficului la graniță! Aglomerația din vămi continuă de câteva zile și sute de oameni așteaptă chiar și 12 ore pentru a intra în țară. Ca soluție de criză, zece puncte de trecere a frontierei...

 • Sportul mai așteaptă ( 19 Mai 2020 )

  Vești bune pentru iubitorii de sport! Potrivit președintelui Federației Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean, sălile de culturism și fitness din România s-ar putea redeschide după 15 iunie, cu respectarea unui set de condiții necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. 

 • Magia vieții renaște în ”Prima zi”, noua melodie a lui Adrian Enache ( 16 Mai 2020 )

  După două luni în care casa ne-a fost și grădină, și piscină, loc de muncă și loc de plimbare, sală de sport și, cu puțină imaginație, pajiște cu verdeață, iată, ne putem intoarce, pas cu pas, la viata normală.

 • Campanie controversată, cu bannere cu medici reprezentați ca sfinți cu aureolă de coronavirus ( 29 Aprilie 2020 )

  Campanie stranie, în București, Iași, Brașov și în alte orașe din țară! O artistă din Capitală a creat o serie de ilustrații înfățișând medici cu aure și în posturi de sfinți, în cadrul unei campanii derulate de o agenție de publicitate...

 • Viața după pandemie? Românilor le este dor de normalitate ( 27 Aprilie 2020 )

  BIANCA ROTARU, reporter "Eram fericiți și nu știam! Izolarea socială, pe fondul pandemiei de coronavirus, ne-a învățat să apreciem gesturile și lucrurile simple, care până acum ni se păreau de la sine înțelese.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2