Date companie
 
 
 
 

Combaterea diabetului prin sport, la DiaEuro 2015

RSS Știri
 
 
Data publicării : 15 Iulie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sport, fotbal, cluj, control, medici, viata, boala, campioana, diabet, diaeuro, serafinceanu, palade
 

Și diabeticii fac sport și chiar sport de performanță! Dovadă, echipa națională de fotbal a persoanelor cu diabet a României își apără titlul de campioană europeană. Ciprian Palade, cel mai bun jucător spune că ține sub control diabetul și are o viață normală.

CIPRIAN PALADE, jucător DiaEuro 2014 "E normală viața, numai că trebuie să acorzi mai multă atenție vieții personale, să ai grijă ce mănânci, ce bei când faci antrenamente că nu se pot face antrenament seara, după șapte-opt seara pentru că pe parcursul nopții scade glicemia și până în ora șapte seara să mă antrenez."

Sportul este o condiție importantă pentru menținerea unei stări bune a organismului persoanei cu diabet. Pentru a promova acest aspect, Federația Internațională de Diabet organizează din 2012, Campionatul European de Fotbal de Sală pentru diabetici. Cea de-a patra ediție din acest an a Campionatul European de Fotbal de Sală, dIAeURO 2015, are loc la Cluj-Napoca în perioada 19-26 iulie. Anul trecut echipa noastră națională a câștigat trofeul. La noi în țară, diabetul zaharat afectează persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani.

CRISTIAN SERAFINCEANU, președinte, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice "Prevalența Diabetului în România e de 11,6 cel puțin pe lotul pe care noi l-am studiat în studiul epidemiologic și aproximativ 18 prediabet, 18% adică o treime din populație are diabet sau este cu mare probabilitate să-l aibă în viitori ani."

Prevenirea diabetului și menținerea sa sub control sunt dificile, din mai multe motive.

CRISTIAN SERAFINCEANU, președinte, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice "În tipul 1 nu se cunosc cauzele. E o boală autoimună, deci organismul prezice o agresiune împotriva propriilor sale structuri, iar Diabetul de tip 2 are o cauzalitate foarte complexă. Putem să discutăm despre factori de risc, despre obezitate masculină, vârsta peste 45 de ani, hipertensiunea, dislipidemia"

Medicii spun că sportul și optimizarea stilului de viață sunt elemente esențiale în prevenția și tratamentul diabetului. Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, netransmisibilă, incurabilă, în care pancreasul își pierde capacitatea de a produce insulină într-un mod adecvat nevoilor organismului. Diabetul poate duce la diferite complicații precum: orbire, insuficiență renală, accident vascular cerebral, infarct de miocard, neuropatie diabetică și picior diabetic.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2