Date companie
 
 
 
 

Controale la fermele de păsări, după descoperirea unui focar de ”pestă aviară”

RSS Știri
 
 
Data publicării : 14 Noiembrie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : controale, amenda, boala, abator, focar, sanitar, pesta, aviara, newcastle, veterinar
 

Controale de amploare la fermele de păsări din țară, declanșate de autoritățile sanitar-veterinare! Asta, după ce au fost descoperiți peste 30.000 de pui cu boala Newcastle, numită și pesta aviară. Păsările, care proveneau de la o fermă din Ialomița, erau pe cale să fie sacrificați la un abator din județul Vaslui, pentru a fi distribuiți, apoi, în magazine.

FĂNEL BOGUȘ, proprietar abator "Dumnealui m-a rugat să-i sacrific un efectiv de 60.000 de pui. Am trimis mașinile, au luat puii, eu neștiind că dumnealui avea interdicție de a tăia puii."

MIHAI PUIA, director, D.S.V.S.A. Ialomița "Este o boală care afectează numai păsările, nu se transmite la om, drept pentru care măsurile sunt cele prevăzute în legislație. În cazul de față, uciderea întregului efectiv, cât și dezinfecția totală."

Boala Newcastle sau pesta aviară este una dintre cele mai grave boli infecțioase și contagioase ale părăsilor, dar nu se transmite la om. Indicele de mortalitate al păsărilor, într-un astfel de focar, este de peste 90 la sută. În urma acestui incident, atât ferma din Ialomița, cât și proprietarul abatorului din Vaslui au fost amendați. Pentru a depista astfel de situații, dar și în scop de prevenire, inspectorii sanitar-veterinari efetuează, acum, controale ample în fermele de păsări și abatoarele din țară.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2