Date companie
 
 
 
 

Copiii supradotați ai României, buni de ”export”

RSS Știri
 
 
Data publicării : 16 Februarie 2017
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, educational, copii, sistem, stiinte, educationale, inteligenta, supradotati, neurostiinte
 

Inteligența românească părăsește țara, îndreptându-se spre alte zări, mai primitoare. Cei care preferă să rămână pe meleagurile mioritice, se plafonează, atrag atenția speciliștii. Tot ei spun că sistemul educațional românesc nu îi ajută pe copiii cu o inteligență peste medie, ba chiar le face rău. În loc să le ușureze dezvoltarea abilităților în direcția în care au nevoie, sistemul uniformizează totul.

SIMONA MITREA, specialist în Științe Educaționale "Am constatat că se pierd odată cu intrarea în școală, dacă nu se face ceva în acest sens. Se pierd odată cu înaintarea în vârstă."

În drumul spre carieră apar și alte bariere, printre care ignoranța sau lipsa de bani.

LEON ZĂGREAN, președinte, Societatea Română de Neuroștiințe "Nu toată lumea ajunge la facultate. Poate cea mai importantă parte este până la intrarea în facultate. Școala generală, liceul."

Cristian are acum 15 ani și jumătate. Este un elev conștiincios și are rezultate notabile nu doar la școală, ci și la olimpiade și concursuri școlare. La varsta de 10 ani, a fost testat pentru a i se stabili coeficientul de inteligență cognitivă. Spre surprinderea părinților, coeficientul cel mai mare a ieșit pe inteligența logico-matematică, nu pe cea lingvistică, dezvoltată în școală.

CRISTIAN MITREA, copil supradotat "Aș vrea să fiu scenarist sau jurnalist, deoarece consider că aceste job-uri mi s-ar potrivi."

Părinții l-au îndrumat pe Cristi să își dezvolte pasiunile. Rezultatele bune a avut, însă, la matematică l-au înscris la cursuri special concepute pentru a-l ajuta să se dezvolte. .

SIMONA MITREA, specialist în Științe Educaționale "Cursurile sunt gândite în zona socială: scriere creativă, public skpeaking, probleme economice, probleme juridice, chiar de la vârste mici: 6-17 ani. Firesc, conținuturile sunt adaptate în funcție de vârstă."

Aici, elevii supradotați pot participa la cursuri de științe aplicate, arte sau științe integrate.

ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "Părinții care vor să știe cât de inteligenți sunt copiii lor și în ce domeniu se pot manifesta îi pot înscrie la o testare psihologico-educațională. În funcție de profilul determinat de o echipă de specialiști, copilul va fi direcționat către cursurile de care are nevoie."

Conform statisticilor mondiale, 10% din totalul copiilor unei țări au o inteligență peste medie. În România, datele Institutului Național de Statistică arată că avem aproximativ 150.000 de elevi supradotați. Pentru ca inteligența lor să nu se piardă, ei ar trebui să participe la cursuri speciale încă de la vârste fragede.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Invitație de Paște, la Stâna de Vale ( 13 Aprilie 2025 )

    Stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor se pregătește de Paște, dar peisajul arată ca înainte de Crăciun. Stratul de zăpadă este de aproape 20 de centimetri grosime, iar pârtiile de schi și săniuș sunt raiul iubitorilor sporturilor de iarnă.

  • Artă, din primii ani din viață ( 5 Aprilie 2025 )

    Educație culturală timpurie la Opera Comică pentru Copii, în Capitală! Programul le oferă celor mici primele lor întâlniri cu muzica, teatrul și arta prin spectacole interactive, ateliere creative și multe alte experiențe culturale adaptate vârstei lor.

  • Jandarmii, vizați de teoria conspirației ( 11 Martie 2025 )

    Jandarmeria Română atrage atenția asupra unei informații false rostogolite pe rețelele de socializare. ”Ar trebui să știți că peste 30% din efectivele jandarmeriei nu sunt români, sunt aduși după toate probabilitățile din Franța”, este conținutul...

  • Fără olimpiade pentru clasele I-IV ( 20 Ianuarie 2025 )

    Ministerul Educației și Cercetării nu organizează olimpiade școlare pentru clasele I-IV în anul 2025. Ministrul Educației, Daniel David, a spus că această problemă trebuie clarificată, pentru o înțelegere mai clară a acestei decizii.

  • A venit Moșu'! ( 25 Decembrie 2024 )

    A venit Moș Crăciun! Copiii au trăit cea mai veselă și emoționantă noapte din an - noaptea de Crăciun. Moșul, cu tolba plină a ajuns prin toate casele, iar darurile au fost pe măsura așteptărilor.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2