Date companie
 
 
 
 

Creșteri importante de prețuri, la gaze, legume și fructe

RSS Știri
 
 
Data publicării : 14 Ianuarie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : inflatie, agricultura, INS
 

Anul 2019 a venit cu noi scumpiri pentru români! Rata anuală a inflației a fost în decembrie 2018 de 3,27%. Astfel creșteri importante de prețuri s-au înregistrat la gaze, cu 16,61%, și la legume și fructe, cu 21,5%, dintre care cartofii cu 39,64%, conform datelor Institutului Național de Statistică. Analiștii economici preconizează că preturile produselor vor crește considerabil. De asemnenea, și prețurile serviciilor vor crește.

IANCU GUDA, analist economic
"Inflația anul trecut a fost la maximum din Europa, în România, primul semestru 5,5 % și 4,1% în al doilea semestru. Privind în viitor, consensul analiștilor indică presiuni inflaționiste în creștere, de aceea consensul este undeva la 3 și 3,5 % în special din cauza acestei taxe pe cifra de afaceri a companiilor. Plătim mai mult pe utilități, energie, accize, pe combustibil, costuri care se reflectă în toate produsele și serviciile pe care românii le cumpără."

Analiștii economici mai spun că dacă în țara noastră producția din agricultură este bună, oamenii nu vor plăti mai putin pe produse deoarece producătorii preferă să exporte marfa.

IANCU GUDA, analist economic
"În România din păcate agricultura nu e predictibilă pentru că e meteosensibilă, adică dacă e vreme bună, avem producție bună și asta ni înseamnă că și preț mic pentru că producătorii sunt oportuniști și vor exporta în afară dacă au exces de oertă, iar prețurile nu scad semnificativ în an de recoltă bună."

CĂTĂLINA CINCĂ, reporter
"Față de decembrie 2017, pe lângă cartofi, prețurile altor categorii de legume și conserve de legume au crescut cu 23,46%, pâinea cu 5,02%, carnea de bovine cu 5,89%. Totodată, prețul la combustibil a crescut cu 4,57%, energia termică cu 4,6%, serviciile poștale cu 21,54% și transportul aerian cu 23,44%."

Față de decembrie 2017, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 3,1%, cele nealimentare cu 3,75% iar serviciile cu 2,44%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum este 3,0%.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Riscul de transmitere a coronavirusului de către asimptomatici ( 3 Octombrie 2020 )

  OANA PASCARU, reporter „Institutul Național de Sănătate Publică a întocmit o listă cu situațiile în care poate fi transmis coronavirusul de către persoanele infectate asimptomatice. Precizările transmise de I.N.S. prezintă...

 • Salariul mediu net, mai mare cu 119 lei în iunie față de luna mai ( 11 August 2020 )

  Vești bune de la Institutul Național de Statistică! În luna iunie, câștigul salarial mediu brut a fost de 5.369 de lei, cu 181 de lei mai mare față de luna precedentă, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.298 de lei, în creștere cu 119 lei.

 • Salariul mediu, mai mic cu 112 lei în aprilie față de luna martie ( 11 Iunie 2020 )

  Vești proaste de la Institutul Național de Statistică! În luna aprilie, câștigul salarial mediu brut a fost de 5.200 de lei, mai mic cu 185 de lei față de luna precedentă, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.182 de lei, în scădere cu 112 lei, în comparație cu luna martie a acestui an.

 • Pregătiri pentru alegerile prezidențiale ( 4 Noiembrie 2019 )

  Mai sunt doar câteva zile până la Alegerile Prezidențiale. Sistemul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea Electorală Permanentă și Institutul Național de Statistică transmit că au luat toate măsurile pentru că votul...

 • Alocațiile de stat pentru copii, majorate de la 1 ianuarie 2020 ( 15 Octombrie 2019 )

  Cresc alocațiile de stat pentru copii, de anul viitor! Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind majorarea anuală a alocației pentru copii cu rata medie anuală a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020. 

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2