Date companie
 
 
 
 

Creștinii de la sate respectă cu sfințenie postul Paștelui

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Aprilie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : pregatiri, post, bucate, paste, crestini, sate
 

Creștinii de la sate respectă cu sfințenie postul Paștelui, din prima, pâna în ultima zi, conform tradiției moștenite de la părinții lor. Ei se pregatesc, astfel, trupește și spiritual, pentru a se spovedi si a se împărtăși înainte de Învierea Domnului. Totuși unii spun că strictețea postului urmat de străbuni nu este respectată în totalitate, în ziua de azi. Pe vremuri, chiar și pregătirile pentru intrarea în post reprezentau un adevărat ritual. Înainte sa înceapa postul, vasele erau bine curațate cu cenușa sau chiar schimbate cu altele noi. De asemenea, erau respectate reguli stricte privind bucatele pentru masa de post.

VOX "Se postea cu sfințenie! Nici cu ulei nu se prajea prima saptamana si ultima. Erau linguri de lemn si luni, la inceputul postului, se chema Polocania, se spalau bine si se puneau alte linguri si alte strachini."

VOX "- Se manca, erau prune uscate, cartofi, fasole pastai. - Se organizau hore in timpul postului? - Nu! Ca acuma? Nu se știe de sarbatori, nu știe de post, nu știe de Pasti!"

VOX "Țineai postul, te spovedeai, te impartașeai, iți curațai sufletul si parca era mai bine."

Chiar daca era post, mesele îmbelșugate nu lipseau. Doar ca rețetele "de dulce" erau adaptate postului.

VOX "Sarmalele, care nu pot lipsi de la masa, care trebuie sa fie un pic mai imbelșugata. Sarmalele se faceau altfel, in loc de carne sau jumari sau de slanina, se punea miezul de nuca, care era un pic uscat si spart, și inlocuia cu mult succes aceasta carne, sau samanța de canepa un pic uscata, sparta in chiua cu chilugul."

VOX "Postul este cea dintai porunca și, cum spunea un parinte al bisericii, inceputul bunatatilor. Postul ne ajuta sa ințelegem ce este smerenia, ce este caința cu adevarat si, cine nu postește, se situeaza in afara jertfei Mantuitorului Iisus Hristos."

Postul Paștelui este cel mai lung din an și se încheie cu Învierea Domnului Isus Hristos.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2