Date companie
 
 
 
 

Creștinii de la sate respectă cu sfințenie postul Paștelui

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Aprilie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : pregatiri, post, bucate, paste, crestini, sate
 

Creștinii de la sate respectă cu sfințenie postul Paștelui, din prima, pâna în ultima zi, conform tradiției moștenite de la părinții lor. Ei se pregatesc, astfel, trupește și spiritual, pentru a se spovedi si a se împărtăși înainte de Învierea Domnului. Totuși unii spun că strictețea postului urmat de străbuni nu este respectată în totalitate, în ziua de azi. Pe vremuri, chiar și pregătirile pentru intrarea în post reprezentau un adevărat ritual. Înainte sa înceapa postul, vasele erau bine curațate cu cenușa sau chiar schimbate cu altele noi. De asemenea, erau respectate reguli stricte privind bucatele pentru masa de post.

VOX "Se postea cu sfințenie! Nici cu ulei nu se prajea prima saptamana si ultima. Erau linguri de lemn si luni, la inceputul postului, se chema Polocania, se spalau bine si se puneau alte linguri si alte strachini."

VOX "- Se manca, erau prune uscate, cartofi, fasole pastai. - Se organizau hore in timpul postului? - Nu! Ca acuma? Nu se știe de sarbatori, nu știe de post, nu știe de Pasti!"

VOX "Țineai postul, te spovedeai, te impartașeai, iți curațai sufletul si parca era mai bine."

Chiar daca era post, mesele îmbelșugate nu lipseau. Doar ca rețetele "de dulce" erau adaptate postului.

VOX "Sarmalele, care nu pot lipsi de la masa, care trebuie sa fie un pic mai imbelșugata. Sarmalele se faceau altfel, in loc de carne sau jumari sau de slanina, se punea miezul de nuca, care era un pic uscat si spart, și inlocuia cu mult succes aceasta carne, sau samanța de canepa un pic uscata, sparta in chiua cu chilugul."

VOX "Postul este cea dintai porunca și, cum spunea un parinte al bisericii, inceputul bunatatilor. Postul ne ajuta sa ințelegem ce este smerenia, ce este caința cu adevarat si, cine nu postește, se situeaza in afara jertfei Mantuitorului Iisus Hristos."

Postul Paștelui este cel mai lung din an și se încheie cu Învierea Domnului Isus Hristos.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Proiectul de ordonanță privind concedierile și înghețarea posturilor din instituțiile publice, în dezbatere ( 6 August 2019 )

  Oameni dați afară din aparatul guvernamental și posturi înghețate, în instituțiile de stat! Potrivit proiectului de Ordonanță pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicat în această dimineață de Ministerul Finanțelor...

 • Pregătiri pentru summit ( 8 Mai 2019 )

  Pregătiri intense pentru Summit-ul european de la Sibiu! Mâine, orașul va fi gazda întâlnirii liderilor tututor statelor membre ale Uniunii Europene. 

 • Floriile ortodoxe și Paștele catolic, sărbătorite astăzi de creștini ( 21 Aprilie 2019 )

  Creștinii ortodocși celebrează, astăzi, Floriile sau Duminica Stâlpărilor! Este cea mai importantă sărbătoare, care vestește Paștele, dar și a celor cu nume de floare. Duminica Floriilor evocă intrarea lui Iisus în Ierusalim, împreună...

 • Pregătiri pentru Revelion, la Stâna de Vale ( 28 Decembrie 2018 )

  Românii se pregătesc să întâmpine noul an, fiecare, după dorință și după cum îl ține buzunarul: la munte, pe o plajă exotică în străinătate sau pe litoralul Mării Negre, pe la rude sau prieteni din alte localități ori acasă.

 • Pregătiri pentru 1 Decembrie ( 24 Noiembrie 2018 )

  Capitala se pregătește pentru parada de 1 decembrie! Circa 3.000 de militari români și străini au participat, astăzi, în zona Arcului de Triumf, la repetiția generală pentru parada Zilei Naționale a României. Ziua de 1 decembrie va fi, în acest an, un eveniment deosebit de important pentru români întrucât se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Circa 4.000 de militari vor defila, anul acesta, pe sub Arcul de Triumf din București. Dintre aceștia, 500 de militari sunt străini constituiți în 21 de detașamente, din 20 de țări.

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2