Date companie
 
 
 
 

Creștinii de la sate respectă cu sfințenie postul Paștelui

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Aprilie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : pregatiri, post, bucate, paste, crestini, sate
 

Creștinii de la sate respectă cu sfințenie postul Paștelui, din prima, pâna în ultima zi, conform tradiției moștenite de la părinții lor. Ei se pregatesc, astfel, trupește și spiritual, pentru a se spovedi si a se împărtăși înainte de Învierea Domnului. Totuși unii spun că strictețea postului urmat de străbuni nu este respectată în totalitate, în ziua de azi. Pe vremuri, chiar și pregătirile pentru intrarea în post reprezentau un adevărat ritual. Înainte sa înceapa postul, vasele erau bine curațate cu cenușa sau chiar schimbate cu altele noi. De asemenea, erau respectate reguli stricte privind bucatele pentru masa de post.

VOX "Se postea cu sfințenie! Nici cu ulei nu se prajea prima saptamana si ultima. Erau linguri de lemn si luni, la inceputul postului, se chema Polocania, se spalau bine si se puneau alte linguri si alte strachini."

VOX "- Se manca, erau prune uscate, cartofi, fasole pastai. - Se organizau hore in timpul postului? - Nu! Ca acuma? Nu se știe de sarbatori, nu știe de post, nu știe de Pasti!"

VOX "Țineai postul, te spovedeai, te impartașeai, iți curațai sufletul si parca era mai bine."

Chiar daca era post, mesele îmbelșugate nu lipseau. Doar ca rețetele "de dulce" erau adaptate postului.

VOX "Sarmalele, care nu pot lipsi de la masa, care trebuie sa fie un pic mai imbelșugata. Sarmalele se faceau altfel, in loc de carne sau jumari sau de slanina, se punea miezul de nuca, care era un pic uscat si spart, și inlocuia cu mult succes aceasta carne, sau samanța de canepa un pic uscata, sparta in chiua cu chilugul."

VOX "Postul este cea dintai porunca și, cum spunea un parinte al bisericii, inceputul bunatatilor. Postul ne ajuta sa ințelegem ce este smerenia, ce este caința cu adevarat si, cine nu postește, se situeaza in afara jertfei Mantuitorului Iisus Hristos."

Postul Paștelui este cel mai lung din an și se încheie cu Învierea Domnului Isus Hristos.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Pregătirile pentru redeschiderea teraselor, pe ultima sută de metri ( 30 Mai 2020 )

  Pregătirile pentru redeschiderea teraselor, pe ultima sută de metri! Din momentul în care au primit vestea cea bună că pot să reînceapă activitatea, proprietarii acestor zone de relaxare s-au apucat febril de muncă, pentru...

 • România, între țările în care corupția umbrește lupta împotriva SARS Cov-2 ( 27 Aprilie 2020 )

  Pandemia de coronavirus este, pentru unii, ocazie de câștiguri fabuloase pe căi necinstite, iar România nu face excepție. Potrivit cotidianului american Washington Post, țara noastră se numără printre statele...

 • 183.000 de oameni, pentru minutul de aur al „Ceasurilor de Folclor” ( 20 Aprilie 2020 )

  Ediție specială de Paște și pe Favorit TV! Raluca Diaconu a fost gazda dumneavoastră între 15.30 și 20.00! 4 ore și jumătate în care artiștii preferați ne-au povestit, prin intermediul platformelor online cum întâmpină sfintele sărbători pascale, dar ne-au și cântat și încântat. 97,000 de oameni au urmărit, în medie, fiecare minut din programul Favorit TV.

 • ”Opriți Timpul”, de revăzut, luni, 20 aprilie, de la 10:30 ( 19 Aprilie 2020 )

  Atmosfera de mare sărbătoare de astăzi, din studiourile Național TV, poate fi revăzută și retrăită, mâine, de la ora 10.30! De Sfintele Paști, telespectatorii celui mai nou spectacol de televiziune din România...

 • Prințul Charles, mesaj de Paște pentru români ( 19 Aprilie 2020 )

  Prințul de Wales le-a adresat românilor un mesaj video, cu ocazia Paștelui ortodox. Prințul Charles, un mare prieten al României, vorbește în mesajul său despre actuala criza sanitară și își exprimă dorința de a reveni în țara noastră.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2