Date companie
 
 
 
 

Criză de profesori în școlile din România

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 August 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, criza, profesori, scoli, suplinitori
 

Crizã acutã de personal în școlile din România! În anul școlar 2012 - 2013, sute de posturi de profesori vor fi ocupate de suplinitori. Motivul: dascãlii cu experientã și-au gãsit alte locuri de muncă, mai bine plătite. În județul Dolj, de exemplu, sunt peste trei sute de catedre libere. Dascãlii nu sunt interesați să ocupe posturile, din cauză că multe sunt în mediul rural, iar naveta nu se mai deconteazã. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, aproape jumãtate dintre normele didactice din judetul Dolj au rãmas neocupate în urma repartizãrii.

LUMINITA POPESCU, inspector scolar general adj., I.S.J. Dolj "Cele mai multe au rãmas pe disciplinele muzicale, dar avem câteva norme si pentru învãtãtori, 16 norme de învãtãtori, mai avem limba maternã 17, muzicã instrumentalã 39, avem multe fracțiuni de normã pentru opționalul de informaticã."

VOX "- De ce nu se mai înscriu profesorii? – Cred cã din cauza salariilor. Sigur, din cauza salariilor! - În special în mediul rural nu mai vin profesorii la catedrã. De ce? - Nu deconteazã transportul!"

VOX "Salariul este foarte mic si dacã sunt norme fractionale, atunci sunt nevoiti sã meargă din scoalã în școalã, și atunci aleargã la trei scoli și nu se aleg cu nimic."

Liderii de sindicat spun cã s-a ajuns aici din cauza salariilor foarte mici.

CONSTANTIN RADA, lider de sindicat "În condițiile în care un tânãr are 800 de lei pe lunã și mai plãteste 300 de lei naveta, el renunțã sã se ducã în învãtãmânt și face cu totul și cu totul altceva."

Sindicaliștii spun că, în aceste conditii, cel mai probabil, posturile rãmase libere vor fi ocupate de necalificați, care vor scoate pe bandã rulantã elevi slab pregãtiți.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2