Date companie
 
 
 
 

Crucile de gheață din Bucovina

RSS Știri
 
 
Data publicării : 6 Ianuarie 2011
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : suceava, bucovina, gheata, bosanci, cruci, biserici, manastiri
 

Locuitorii comunei Bosanci, din județul Suceava, respectă cu sfințenie un obicei vechi de aproape un secol și jumătatei. În ajunul Bobotezei, oamenii fac cruci de gheață, convinși că acestea îi vor apăra de foc. La originea acestei tradiții se află un cumplit incendiu, care a mistuit jumătate din comună. Mai mulți localnici și-au pierdut, atunci, viața în incendiu.

AMBIANTÃ (scot bucata de gheatã din lac): "Hai! Hop! Usor!"

După ce scot bucăți de gheață din iazul din comună, localnicii din Bosanci le sculptează în formă de cruce.

AMBIANTÃ (deseneazã forma crucii pe gheatã)

AMBIANTÃ (sculpteazã gheata)

LUCA SPOIALĂ, localnic "Avem o traditie de 146 de ani, de când se face crucea de gheatã de cãtre formatia civilã de pompieri! Acum e modern, cu drujbe, înainte se fãcea cu joagru! E destul de periculos! La o asemenea temperaturã...!"

Localnicii nu se sperie, însă, de frigul de afară.

DRAGOȘ CARP, șef pompieri, Bosanci "În anul 1867 a avut loc un incendiu devastator. De-atunci, în fiecare an, pompierii civili confectioneazã aceastã cruce, care dusã la bisericã si fãcându-i-se slujbele respective, sfintirea apei, fac ca bunul Dumnezeu sã ne ajute, sã nu mai avem probleme si evenimente nefericite!"

Crucile de gheață, unele înalte de doi metri, ajung la biserici și mănăstiri din Bucovina, acolo unde sunt sfințite de Bobotează. În funcție de vreme, unele dintre ele rezistă până la începutul primăverii.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2