Date companie
 
 
 
 

Cupru Min Abrud a fost vanduta la licitatie unei companii canadiene

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Martie 2012
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : roman, licitatie, abrud, statul, exploatare, cupru, companie, canadian, redeventa
 

Un miliardar canadian de origine romana, al carui tata a facut afaceri cu Ceasescu, a câstigat o licitatie care-i pune pe tava cel mai mare zacamânt de cupru din România. Cupru Min Abrud, societate care detine peste 60 de procente din resursele de cupru ale României, a fost adjudecata de compania Roman Copper Corp din Canada, deținuta de omul de afaceri Stephen Roman, la o licitatie cu strigare, pentru suma de 200 de milioane de euro. Licitatia nu a fost lipsita de incidente. Câtiva protestatari aflati în fata Ministerului Economiei au avut un schimb dur de replici cu ministrul Economiei, Lucian Bode.

AMBIANTA "- De ce vorbiti asa cu mine? Ma cunasteti? Va garantez sunt un om cinstit. Uitati-va în ochii mei. Nu ma credeti! - În an electoral la presiunea F.M.I. vindeti societatea. Indiferent de an electoral este permis ca o societate precum Cupru Min sa dispara?"

Sindicatele se opun privatizarii companiei de exploatare a zacamintelor de cupru.

prin telefon ION POPESCU, presedinte, Confederatia Nationala "Meridian" "Nu dorim privatizarea Cupru Min. Nu dorim privatizarea resurselor în general. Este o mare hotie."

VOX "Tot ce a ramas al statului, dam totul pe de-a gata."

VOX "Statul trebuie sa asigure exploatarea resurselor nationale în concordanta cu interesul national."

Zacamântul de cupru exploatat de Cupru Min este estimat la 900 de mii de tone, iar valoarea acestuia este evaluata la circa sase miliarde de euro. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, statul roman s-a angajat față de Fondul Monetar Internațional să privatizeze Cupru Min Abrud, până în aprilie 2012, termen care a fost respectat. In urma privatizarii, statul va încasa o redeventa de 6 la suta din valoarea anuala a vânzarilor. Specialistii spun ca în perimetrul ce urmeaza sa fie exploatat s-ar afla si alte resurse.

prin telefon ION POPESCU, presedinte, Confederatia Nationala "Meridian" "La Rosia Poieni nu este numai cupru. Mai sunt si alte elemente precum aur, argint, fier. De ce o vindem numai pentru cupru?

Compania care a cumparat Cupru Min Abrud are strânse legaturi cu România. Proprietarul Stephen G. Roman are afaceri si în exploatarea aurului. De altfel, el a fost implicat si în finantarea companiei Gabriel Resources, care detine zacamântul aurifer de la Rosia Montana. Tatal sau, Stephen Roman a fost primul canadian care a explorat zacamântul de la Rosia Montana, la începutul anilor '80, când Nicolae Ceausescu l-a chemat pe acesta si pe fiul sau, ca sa dezvolte mineritul de uraniu si de carbune din România.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2