Date companie
 
 
 
 

Datini de Ajun, la români

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Decembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : craciun, obiceiuri, traditii, datini, ajun
 

Este Ajunul Crăciunului! Casa este curată, bucatele sunt pregătite, iar pomul este împodobit, în așteptarea darurilor pe care le va aduce Moș Crăciun în această seară. Ajunul Crăciunului este bogat în datini, și sunt mulți români, în special la sate, care le respectă. Astfel, pentru seara de Ajun, gospodinele pregătesc covrigii și colacii care vor fi dați colindătorilor. În tradiția populară, colacii trebuie să amintească de mâna Crăciunesei, femeia care a ajutat-o pe Maica Domnului să-l nască pe Iisus și căreia i-au fost tăiate mâinile. De asemenea, se pregătesc turtele numite și ”scutecele Domnului”, amintind de cele care au fost folosite la nașterea Domnului Iisus.

ANA IACUB, reporter "Împodobirea bradului de Crăciun este, însă, una dintre datinile respectate de toți creștinii. Beteala, globulețele colorate și luminițele sunt asccesoriile care învie atmosfera sărbătorilor de iarnă în casele oamenilor. Bradul simbolizează prin forma sa triunghiulara Sfânta Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit, cunoașterea și bogăția."

Masa din seara de Ajun diferă de la o zonă la alta, dar are în comun faptul că toate bucatele sunt de post. Potrivit tradiției, Ajunul Crăciunului presupune un post aspru, fără mâncare și fără apă. Masa se pregătește seara, dar nimeni dintre cei ai casei nu are voie să guste nimic, până în momentul în care bucatele sunt binecuvântate de preot. Se spune că, dacă omul respectă această tradiție, va fi sănătos, va avea mult noroc și va fi demn de Sfânta Împărtășanie. Potrivit unui alt obicei, în seara de Ajun, stăpânul casei trebuie să adune de prin vecini toate lucrurile împrumutate.

ANA IACUB, reporter ”Cam atât despre tradițiile și obiceiurile privind Ajunul Crăciunului. Este vremea colindului. Pregătiți turtele, colacii, nucile, prunele, merele și bănuții, pentru că, auziți, vă bat colindătorii la ușă.”« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2