Date companie
 
 
 
 

Decizia defintivă pronunțată de Instanța de Arbitraj Internațional ICSID de la Washington, previzibilă pentru investitorii suedezi Viorel și Ioan Micula

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Februarie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : despagubiri, decizie, micula, proces, icsid, washington
 

Decizie definitivă fără precedent în relația dintre investitori și stat! Vineri, 26 februarie 2016, la Washington, Instanța de Arbitraj Internațional ICSID, lider mondial dedicat soluționării litigiilor privind investițiile internaționale legate de stat, a dat câștig definitiv de cauză fraților Viorel și Ioan Micula, precum și firmelor European Food, Multipack și Starmil în procesul intentat de investitorii suedezi statului român pentru încălcarea obligațiilor României față de aceștia, obligații asumate printr-un tratat bilateral de investiții, încheiat între statul român și cel suedez.

VIOREL MICULA, președinte European Drinks&Food "Aceasta decizie este extrem de importanta pentru noi ca si cel mai mare grup din industria alimentara care am investit in Romania, ca si investitori in primul rand, nu numai ca si investitori suedezi, dar ca si investitori, pentru ca, cu toate ca era o decizie absolut foarte previzibila. Deci aceasta decizie era foarte previzibila, pentru ca in general acest gen de cai extraordinare de atac, de fapt acest annulment care s-a intamplat, este o cale extraordinara de atac. Astea nu au prea mari sanse de reusita, sub 2-3-5%."

Este vorba de facilitățile acordate de Guvernul României investitorilor străini în zonele defavorizate ale României, pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economică a acestor zone. Initial, procesul a fost câștigat la 11 decembrie 2013, însă statul român, sprijinit de Comisia Europeană a a făcut o cale extraordinară de atac, anullment, respins însă de Tribunalul Arbitral constituit pe lângă ICSID. Acest organism a fost creat în 1966 ca o instanță autonomă multilateral specializată pentru a încuraja investițiile internaționale, implicând peste 160 de țări din lume. Decizia statului român de a ataca hotărârea care le-a dat câștig de cauză investitorilor suedezi Viorel și Ioan Micula s-a dovedit păguboasă, în primul rând, pentru poporul român.

VIOREL MICULA, președinte European Drinks&Food"Faptul ca Romania si-a permis sa faca o astfel de actiune, este o chestie destul de grava, nu stiu pe ce a mizat, pentru ca in primul rand de cand a inceput aceasta actiunea Romania a pierdut peste 100 milioane ron, ca si taxe, pentru ca decizia din 11 decembrie 2013 este purtatoare de dobanzi. Cine a decis chestia acesta, lucrul acesta, ca sa faca acest annulment pe o cala extraordinara de atac, nu stiu pe ce s-a bazat. Oricum, Romania si in final, romanii, poporul roman, sufera din cauza acestei decizii extrem de proasta pe care le iau unii dintre cei care ocupa anumite functii, fara sa se gandeasca la consecinte si cine vor plati acesti bani."
 

Decizia dată în 26 februarie este definitivă și nu mai poate face obiectul altui recurs. Contactat telefonic pentru a ne spune punctul de vedere al Guvernului cu privire la verdictul defintiv pronunțat de Tribunalul de la Washington, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a spus scurt ”Nu comentez!”. Vom reveni cu noi informații privind punctul de vedere al autorităților române privind decizia Instanței de Arbitraj Internațional ICSID, care pune la punct relația dintre investitori și statul român.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2