Date companie
 
 
 
 

Demonstrații de încondeiere a ouălor, în Parcul Național din București

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Mai 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : brasov, bucuresti, traditie, mesteri, oua, populari, parcul, national, incondeiere, adriana, generatie, secrete, grecu, tohanu
 

Una dintre cele mai importante tradiții creștine, aceea a încondeierii ouălor de Paște, este respectată cu sfințenie, în Joia Mare! Bucureștenii care au trecut joi, prin Parcul Național au avut șansa să vadă cu ochii lor cum se încondeiază tradiționalele ouă de Paște. Meșterii populari au lucrat la foc continuu. Ei au încondeiat peste 1.000 de ouă și multe dintre acestea s-au transformat, în mâinile lor, în adevărate obiecte de artă.

VOX "Dureazã cam 3-4, chiar și 5 ore. Este o tradiție de famile, a locului."

VOX "Modelul, se pune o frunză de pătrunjel, se prinde în dres!"

În timp ce meșterii populari încondeiau ouăle, bucătarii pricepuți pregăteau specialități din carne de miel, pască și cozonaci.

VOX "- Se fierb ouă, se fierb măruntaiele de la miel. Se pune multă ceapă și pătrunjel verde. Le condimentăm și, pe urmă, umplem mieii. - Aveți vreun secret? - Cu mult suflet, punem și lucrăm cu drag."

VOX "Uitați, așa arată! Este pasca cu care se merge la biserică, în coș, în noaptea de Înviere!"

În țară, există, încă, adevărate oaze păstrătoare de tradiție populară, în care meșteșugul încondeierii ouălor este transmis din generație, în generație. La Tohanu Nou, în județul Brașov, Adriana Grecu a moștenit din bătrâni secretele încondeierii ouălor și le transmite mai departe fiului ei, în vârstă de 17 ani.

AMBIANȚĂ "Fiecare ou are o poveste. De exemplu, aici, vulpea a furat găina, cocoșul pe gard, înfuriat, cotcodăcește și bunicuța aleargă după vulpe, să scape găina!"

AMBIANȚĂ "Aici e ciobanul, pleacă la oi, cu măgarul cu desagii, pleacă la munte!"

VOX "Mai mult copiez după desen. Mi-a luat cel puțin 20 de minute!"

VOX "Doamna este talentatã, are har de la Dumnezeu!"

La baza tradiției de a înroși ouă de Paște stau mai multe legende. Cea mai cunoscută este aceea în care se spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă Fiul răstignit, a așezat un coș cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2