Date companie
 
 
 
 

Demonstrații de încondeiere a ouălor, în Parcul Național din București

RSS Știri
 
 
Data publicării : 3 Mai 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : brasov, bucuresti, traditie, mesteri, oua, populari, parcul, national, incondeiere, adriana, generatie, secrete, grecu, tohanu
 

Una dintre cele mai importante tradiții creștine, aceea a încondeierii ouălor de Paște, este respectată cu sfințenie, în Joia Mare! Bucureștenii care au trecut joi, prin Parcul Național au avut șansa să vadă cu ochii lor cum se încondeiază tradiționalele ouă de Paște. Meșterii populari au lucrat la foc continuu. Ei au încondeiat peste 1.000 de ouă și multe dintre acestea s-au transformat, în mâinile lor, în adevărate obiecte de artă.

VOX "Dureazã cam 3-4, chiar și 5 ore. Este o tradiție de famile, a locului."

VOX "Modelul, se pune o frunză de pătrunjel, se prinde în dres!"

În timp ce meșterii populari încondeiau ouăle, bucătarii pricepuți pregăteau specialități din carne de miel, pască și cozonaci.

VOX "- Se fierb ouă, se fierb măruntaiele de la miel. Se pune multă ceapă și pătrunjel verde. Le condimentăm și, pe urmă, umplem mieii. - Aveți vreun secret? - Cu mult suflet, punem și lucrăm cu drag."

VOX "Uitați, așa arată! Este pasca cu care se merge la biserică, în coș, în noaptea de Înviere!"

În țară, există, încă, adevărate oaze păstrătoare de tradiție populară, în care meșteșugul încondeierii ouălor este transmis din generație, în generație. La Tohanu Nou, în județul Brașov, Adriana Grecu a moștenit din bătrâni secretele încondeierii ouălor și le transmite mai departe fiului ei, în vârstă de 17 ani.

AMBIANȚĂ "Fiecare ou are o poveste. De exemplu, aici, vulpea a furat găina, cocoșul pe gard, înfuriat, cotcodăcește și bunicuța aleargă după vulpe, să scape găina!"

AMBIANȚĂ "Aici e ciobanul, pleacă la oi, cu măgarul cu desagii, pleacă la munte!"

VOX "Mai mult copiez după desen. Mi-a luat cel puțin 20 de minute!"

VOX "Doamna este talentatã, are har de la Dumnezeu!"

La baza tradiției de a înroși ouă de Paște stau mai multe legende. Cea mai cunoscută este aceea în care se spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă Fiul răstignit, a așezat un coș cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Ziua Forțelor Terestre ( 23 Aprilie 2025 )

    Ceremonii militare și religioase, organizate de Ziua Forțelor Terestre! În fiecare an, pe 23 aprilie, când este prăznuit Sf. Gheorghe, este celebrată și Ziua Forțelor Terestre. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, este socotit patronul spiritual...

  • Culoare, pentru seniori, în Joia Mare ( 17 Aprilie 2025 )

    Joia Mare a adus culoare și bucurie în rândul celor care își petrec bătrânețea în centre de îngrijire. Tradiția vopsitului ouălor de Paști a fost păstrată cu sfințenie și la un centru de asistență și îngrijiri, dar și la un cămin de bătrâni din sectorul 6 al Capitalei.

  • Invitație de Paște, la Stâna de Vale ( 13 Aprilie 2025 )

    Stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor se pregătește de Paște, dar peisajul arată ca înainte de Crăciun. Stratul de zăpadă este de aproape 20 de centimetri grosime, iar pârtiile de schi și săniuș sunt raiul iubitorilor sporturilor de iarnă.

  • Festivalul-concurs ”Festum Primavaere”, în București ( 12 Aprilie 2025 )

    Festival-concurs dedicat muzicii, organizat de Școala Atlas, sâmbătă, la Casa de Cultură a Studenților din București! La festivalul-concurs ”Festum Primavaere”, s-au înscris peste 300 de elevi de la școlile din Capitală, la secțiunile incluse în program.

  • Târg de joburi, în Capitală ( 28 Martie 2025 )

    Circa 80 de companii, cu peste 5.000 de oferte de locuri de muncă, la ”Angajatori de TOP” București! La târgul de joburi organizat în 28 și 29 martie, la Sala Palatului, românii aflați în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție o gamă...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2