Date companie
 
 
 
 

Discrepanțe mari, între cheltuielile și veniturile orășenilor și cele ale românilor de la țară

RSS Știri
 
 
Data publicării : 10 Iulie 2019
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : venituri, cheltuieli, statistica, rural, institut
 

Diferențele în cazul veniturilor și cheltuielilor românilor de la oraș, față de cei de la țară, sunt tot mai accentuate. Potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică, din salarii identice, o familie care trăiește la țara are o putere de cumpărare mai mare, față de una care trăiește la oraș. O gospodărie situată în mediul rural va cheltui mai puțin pe produsele alimentare, deoarece multe dintre alimentele necesare vin din gospodăria proprie. De asemenea, multe familii din mediul rural sunt scutite de plata utilităților, precum gaze, apă curentă, salubritate sau canalizare, deoarece acestea lipsesc. Inflația în mediul urban va fi, deci, mai mare decât media, iar cea din mediul rural mai mică.

COSMINA STOIAN, reporter ”Dacă facem un calcul, o persoană care trăiește la țară încasează un venit total mediu de circa 1.300 de lei, iar un orășean are un venit lunar de aproape 2.200 de lei. Aparent, orășeanul este favorizat financiar. De fapt, el trebuie să cheltuiască dublu pe hrană și utilități, ajungând, astfel, să fie defavorizat față de omul de la țară.”

Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul I al anului 2019, în valoarea de 4.542 lei pe gospodărie și 1.752 lei pe persoană. La polul opus, cheltuielile totale ale populației, au fost, în medie, de 3.834 lei lunar pe gospodărie, respectiv 1.479 lei pe persoană și au reprezentat 84,4% din nivelul veniturilor totale. În ceea ce privește cheltuielile, românii au alocat 61,2% pentru consum și 33,4% pentru plata impozitelor, iar cheltuielile pentru investiții au reprezentat doar 0,4% din totalul acestora. Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum, produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul I 2019, în medie, 33,2% din consumul gospodăriilor, 8,1% din cheltuieli au fost destinate pentru hoteluri și cafenele, 6,9% pentru transport și 5,6% au fost folosiți pentru investiții în dotarea locuinței. Salariile au reprezentat pentru români 67,8% din totalul veniturilor, fiind cea mai importantă sursă de încasări. Restul a fost completat de venituri provenind din alocații, din vânzarea de produse din gospodărie și venituri din agricultură.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2