Doi cercetători din Cluj lucrează la crearea unui dispozitiv care ar putea salva multe vieți! Este vorba despre primul aparat destinat detectării oamenilor prinși sub dărâmături. Specialiștii români vin de la Departamentul de Analiză și Ingineria Mediului al Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. La proiectul derulat de o universitate din Anglia participă și cercetători din Grecia, Germania, Marea Britanie și Finlanda.
prof. dr. VICTOR BOCOȘ BINȚINȚAN, Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca "Monitorizeazã activitatea cardiacã, puls, presiunea sanguinã si calitatea aerului din interior."
Aparatul este gândit pentru a folosi la salvarea persoanelor rămase imobilizate în ruinele clădirilor distruse în urma unor cutremure sau a unor atentate teroriste. Acest dispozitiv s-ar putea transforma în cel mai util instrument destinat angajaților de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență.
prof. dr. VICTOR BOCOȘ BINȚINȚAN, Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca "Avantajele sunt cã nu mai depindem de câinii dresati care pot obosi, suferã din cauza stresului. Ei lucreazã un timp limitat. Avantajul este cã un dispozitiv va putea lucra atâta cât îl tine bateriile."
Aparatul se aflã acum în faza de testare.
ANDREEA RAȚIU, Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca "Au fost zece voluntari, iar experimentul a avut loc în Marea Britanie, exprimentul s-a extins pe durata a sase ore. Cred cã va fi ceva foarte nou si foarte folositor odatã ce vom putea înlocui munca câinilor si a oamenilor, o muncã destul de periculoasã, cu un aparat."
Prețul aparatului ar putea fi cuprins între 10 și 30 de mii de euro. În momentul de față există un prototip la Universitatea Tehnică din Atena.
Incendiu puternic la un depozit de materiale de construcții din localitatea Cămărașu, județul Cluj! În urma apelului la 112, la fața locului s-au deplasat imediat pompierii cu mai multe autosepeciale de stingere.
Scandalul în care au fost implicați suporterii echipelor Universitatea Cluj și CFR Cluj, la finalul meciului jucat luni, la Cluj-Napoca, în care doi tineri de 19 ani au fost agresați, accentuează tensiunile din societatea românească.
Promovarea muzicii folk continuă, la Național FM! La un an de la debutul emisiunii ”Poveste folk”, prezentatorii Adrian Vascu și Teo Boar anunță un nou proiect și, anume, o gală dedicată muzicii folk. Gala, organizată sub genericul...
Operațiune de salvare pe un lac de acumulare de pe râul Siret, pe raza localității Rogojești din județul Botoșani! Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava au intervenit, sâmbătă, pentru salvarea a trei bărbați...
Doi tineri ucraineni care au trecut granița în România prin munți, în județul Maramureș, au fost salvați sâmbătă-seară. Aceștia au solicitat ajutorul autorităților române după ce au constatat că nu știu unde se află.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019