Date companie
 
 
 
 

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Februarie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, cristian, Dragobete, iubire, stefan
 

Dragobetele sărută fetele! Sărbătoarea de origine dacică este celebrată de români în fiecare an, pe 24 februarie.

NATALIA MANOLESCU, reporter "Potrivit legendei, Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei și al bunei dispoziții. Poate fi identificat cu zeul iubirii în mitologia romană, Cupidon sau cu Eros, mesagerul dragostei din mitologia greacă. În tradiția populară românească, Dragobetele era perceput ca fiind un fecior frumos și iubăreț care le face pe tinerele fecioare să-și piardă mințile. De altfel, i se mai spune Cap de Primavară sau Năvalnicul."

În mediul rural, Dragobetele se sărbătorește prin logodne simbolice și prin jocuri de iubire. Spre exemplu, în sudul României un obicei se păstrează din moși-strămoși.

NATALIA MANOLESCU, reporter "În ziua de Dragobete, fetele se întorc de la biserică alergând, fiecare fiind urmărită de flăcăul căruia îi este dragă. Dacă băiatul este iute de picior și o ajunge, iar fata îl place, el o sărută în văzul tuturor. Acest sărut semnifică logodna celor doi tineri.

Atunci când vorbim despre sărbătoarea iubirii, gândul ne duce și la trăinicia unei relații de dragoste. Cristian Ștefan a căutat rețeta unei astfel de relații și concluziile se regăsesc într-un volum remarcabil.

CRISTAN F. ȘTEFAN, scriitor "Cea mai bună soluție, din ce am descoperit până acum și din lucrul cu oamenii, a fost ideea următoare! Să învățăm să avem o relație cu noi, ca mai apoi să putem avea o relație cu ceilalți! Să îți dezvolți în așa fel viața și să schimbi viața în așa fel, încât să îți placă de tine."

Potrivit autorului, dragostea ar trebui celebrată în fiecare zi, nu doar la ocazii speciale.

CRISTAN F. ȘTEFAN, scriitor "Ar fi indicat să ne iubim zi de zi și să ne arătăm iubirea față de cei dragi în fiecare zi, nu doar o dată pe an, pentru că iubirea, dacă o arăți doar o dată pe an, nu știi cât de autentică poate să fie."

VOX "În fiecare zi din an ar fi indicat chiar, dar nu ne permitem mereu."

VOX "Eu cred că dragostea e ceva care te emoționează și motivează."

VOX "Cred că fiecare își arată dragostea cum poate și cum știe, o dată pe an sau în fiecare zi."

Ziua de Dragobete este asociată și cu trezirea la viață a naturii, în prag de primăvară.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 

Informații utile

 

Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019

1 USD = 4.2726 RON
0.0073
1 EUR = 4.7627 RON
0.0020
 

Program TV


 

Arhivă video

vezi arhiva video

 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2