Date companie
 
 
 
 

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Februarie 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : sarbatoare, cristian, Dragobete, iubire, stefan
 

Dragobetele sărută fetele! Sărbătoarea de origine dacică este celebrată de români în fiecare an, pe 24 februarie.

NATALIA MANOLESCU, reporter "Potrivit legendei, Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei și al bunei dispoziții. Poate fi identificat cu zeul iubirii în mitologia romană, Cupidon sau cu Eros, mesagerul dragostei din mitologia greacă. În tradiția populară românească, Dragobetele era perceput ca fiind un fecior frumos și iubăreț care le face pe tinerele fecioare să-și piardă mințile. De altfel, i se mai spune Cap de Primavară sau Năvalnicul."

În mediul rural, Dragobetele se sărbătorește prin logodne simbolice și prin jocuri de iubire. Spre exemplu, în sudul României un obicei se păstrează din moși-strămoși.

NATALIA MANOLESCU, reporter "În ziua de Dragobete, fetele se întorc de la biserică alergând, fiecare fiind urmărită de flăcăul căruia îi este dragă. Dacă băiatul este iute de picior și o ajunge, iar fata îl place, el o sărută în văzul tuturor. Acest sărut semnifică logodna celor doi tineri.

Atunci când vorbim despre sărbătoarea iubirii, gândul ne duce și la trăinicia unei relații de dragoste. Cristian Ștefan a căutat rețeta unei astfel de relații și concluziile se regăsesc într-un volum remarcabil.

CRISTAN F. ȘTEFAN, scriitor "Cea mai bună soluție, din ce am descoperit până acum și din lucrul cu oamenii, a fost ideea următoare! Să învățăm să avem o relație cu noi, ca mai apoi să putem avea o relație cu ceilalți! Să îți dezvolți în așa fel viața și să schimbi viața în așa fel, încât să îți placă de tine."

Potrivit autorului, dragostea ar trebui celebrată în fiecare zi, nu doar la ocazii speciale.

CRISTAN F. ȘTEFAN, scriitor "Ar fi indicat să ne iubim zi de zi și să ne arătăm iubirea față de cei dragi în fiecare zi, nu doar o dată pe an, pentru că iubirea, dacă o arăți doar o dată pe an, nu știi cât de autentică poate să fie."

VOX "În fiecare zi din an ar fi indicat chiar, dar nu ne permitem mereu."

VOX "Eu cred că dragostea e ceva care te emoționează și motivează."

VOX "Cred că fiecare își arată dragostea cum poate și cum știe, o dată pe an sau în fiecare zi."

Ziua de Dragobete este asociată și cu trezirea la viață a naturii, în prag de primăvară.« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Ziua sfinților 40 de mucenici ( 9 Martie 2020 )

  Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.

 • Sărbătoarea iubirii, la români ( 24 Februarie 2020 )

  Ca în fiecare an, pe 24 februarie, se sărbătorește Dragobetele, zi cunoscută ca sărbătoarea dragostei la români. Dragobetele este un personaj transmis din generație în generatie de la vechii daci, transformat mai apoi într-un protector al tinerilor și patron al iubirii. Există o veche zicală care este folosită des în această zi: “Azi e Dragobetele, se sărută fetele”.

 • Sărbătoarea Sf. Ștefan ( 27 Decembrie 2019 )

  Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință.  El a fost ucis cu pietre...

 • Suspecții în dosarul privind falsificarea permiselor de port-armă de la Caraș-Severin, cercetați penal ( 5 Decembrie 2019 )

  Noi detalii în cazul perchezițiilor desfășurate în dosarul privind falsificarea permiselor de port-armă instrumentat de DIICOT Caraș-Severin! Șeful Serviciului Arme și Muniții din cadrul I.P.J Caraș-Severin, Radu Ștefan, a fost...

 • Audierile miniștrilor propuși de premierul desemnat, Ludovic Orban, la final ( 30 Octombrie 2019 )

  Audierile miniștrilor propuși de premierul desemnat, Ludovic Orban, au luat sfârșit! Alți doi miniștri au primit aviz negativ, astăzi, în comisia parlamentară. Este vorba despre Ion Ștefan, propus pentru Ministerul...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2