Alerta pe malul romanesc al Dunarii, dupa accidentul ecologic din Ungaria. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta preleva probe din Dunare din trei in trei ore in sectorul Baziaş, pentru a fi siguri ca fluviul nu este poluat. Autoritatile romane au anuntat ca vor lua legatura cu cele maghiare, pentru a cunoaşte exact compoziţia chimica a substanţelor care pot fi aduse de viitura în zona noastra. Un timp de 40 de ore i-ar trebui viiturii sa ajunga la Drobeta Turnu Severin, singurul municipiu din ţara care se alimenteaza cu apa potabila din fluviu. Românii se pregatesc acum cu substanţe bioabsorbante, pentru neutralizarea substanţelor chimice, în eventualitatea în care acestea ar ajunge în sectorul mehedinţean al Dunarii. Astfel, sanatatea şi viaţa celor 120 de mii de locuitori ai municipiului Drobeta Turnu Severin nu ar fi puse în pericol. Potrivit Agerpres, la Baziaş, unde Dunarea intra în România, a fost deplasat un laborator mobil de analiza a apei. La inceputul saptamanii, un rezervor de la o fabrica de alumina din vestul Ungariei a cedat si a deversat mai mult de un milion de metri cubi de noroi roşu toxic în şapte localitaţi din apropiere.
Este, din nou, stare de alertă în județul Ialomița, unde apele Dunării au crescut amenințător. Au fost deja inundate sute de hectare de islazuri, dar și grădini ale oamenilor, iar casele în care s-a infiltrat apa stau să cadă.
Cozi kilometrice record la vămile de la granița cu Ungaria! Coloanele formate marți la frontieră au lungimi record, deși, restricțiile instituite de țara vecină în weekend, privind accesul mașinilor de mare tonaj, au fost ridicate...
Coloane mari de camioane la toate punctele de trecere a frontierei către Ungaria! Coloanele de automarfare s-au format încă de duminică seară, înainte de ora 23.00, când s-a permis accesul către țara vecină.
A fost găsită o nouă victimă a accidentului de acum o săptămână, când o mașină a căzut în Dunăre, la Caraș Severin! Este vorba de fetița de trei ani care se afla cu familia în autoturism.
Vara calduroasă a făcut prăpăd! Transportul de cereale pe Dunăre s-a blocat din cauza nivelului scăzut al fluviului, care nu permite barjelor să acosteze în port pentru a fi încărcate. În aceste condiții, proprietarii de silozuri și fermierii înregistrează pierderi importante.
Curs valutar : Vineri, 20 Apr. 2018