Date companie
 
 
 
 

Ecourile Bucureștiului de odinioară

RSS Știri
 
 
Data publicării : 14 Mai 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bucuresti, filme, fotografii
 

Bucureștiul de odinioară, un loc care astăzi mai poate fi reconstituită doar din fotografii, din filme documentare sau din cărți este treptat, treptat dat uitării. Într-o Capitală invadată de malluri și de hipermarketuri, ecourile poveștilor despre vechile târguri ale urbei dispar pe zi ce trece. Cel mai important dintre acestea, Targul Mosilor se tinea încă de acum trei sute de ani pe locul fostului Targ din Afara si al halelor de la Oborul de astazi. Drumul pana la targ era denumit de oameni ca Podul Targului din Afara. Era unul dintre cele mai populare drumuri ale Bucurestiului, in special in zilele de Obor, de Targul Mosilor dar si de Targul Pantelimonului cand veneau domnitorul si boierii cu alai mare. Ei aveau obiceiul sa se duca fie la chioscul domnesc de la Mosi, fie la manastirea Ghiculeștilor, la Pantelimon. La Târgul Moșilor se aduna lumea buna si rea, oameni cu treaba sau doar gura casca, spun cronicarii, bogați si săraci iar carciumile din zona erau pline ochi de petrecăreți. Fiind un loc atat de populat, aici se dadeau stirile importante pentru obste, aici erau adusi cei certati cu legea, iar la capatul podului erau spanzurati condamnatii la moarte, obicei oprit de domnitorul Grigore Ghica în anul 1823. Odată deschis, Târgul Moșilor, devenea un adevărat paradis pentru amatorii de distracții. Nu mai departe decât în anii ’60, ’70 sau chiar începutul anilor ’80, Moșii încă mai constituiau o atracție irezistibilă pentru cei care țineau nu numai la tradiție, dar și la distracțiile simple. Nu puțini sunt aceia care își mai aduc aminte de „călușei”, de „lanțuri”, de standurile unde se trăgea la țintă cu alice de plumb, de grătarele cu mititei, de bragă, de berea rece sau țuica servită la „țoi” în cârciumile pe care le găseai la tot pasul.

VOX-URI

Pe locul vechii piețe Obor tronează azi un mall modern cu scări rulante, parcare subterană, tarabe noi și magazine cu geamuri de sticlă. Această schimbare nu este întamplătoare, imediat după revoluție locul bucurestenilor amatori de distractie si chilipiruri mutându-se pe malul Dambovitei in zona Vitan Barzesti. Găsești aici cam tot ce vrei, și de obicei ce nici nu-ți trece prin cap. Parfumuri, nasturi, tablouri, carti vechi, obiecte religioase, blugi, scutere lipite cu bandă de scotch, rochii de mireasă și scule de tot felul, bibelouri ciobite și biciclete, monocluri și jobene, viniluri și telefoane second hand. Oamenii sunt si ei de oate categoriile: tineri, varstnici, oameni simpli, oameni cu venituri considerabile, dar care au lasat orgoliile acasa, sau care au venit din curiozitate. Spectacolul auditiv este si el la fel de variat si pestrit: de la Queen sau Madonna, la manele date la maxim. Din acest tablou bineinteles ca nu putea lipsi gratarul aglomerat cu mici si fripturi si berea rece. Ce s-a schimbat, de fapt?

VOX-URI

La targurile de vechituri nici macar nu trebuie sa mergi pentru a cumpara, pentru că dincolo de activitatile de vanzare-cumparare care se desfasoara acolo, talciocul poate fi privit ca o experienta culturala si sociala. Ele pot fi privite ca o intalnire între vechiile obiceiuri cu omul modern, contrastul dintre modernismul din mall-uri și hipermarketuri si amestecul de vechi și aglomerație de la marginea urbei, interactiunile dintre clase, culturi sociale si generatii diferite.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2