Date companie
 
 
 
 

Elevii din județul Sibiu termină școala mai devreme cu o lună, ca să plece cu oile la munte

RSS Știri
 
 
Data publicării : 24 Mai 2015
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : munte, oi, elevi, scoala, sibiu, turme
 

Tradiție de neclintit, în județul Sibiu! Cu aprobarea Ministerului Educației, elevii din satele de munte încheie anul școlar cu o lună mai devreme. Numai așa copiii pot porni cu oile pe munte, împreună cu părinții, conform unei tradiții moștenite din generație în generație. La Jina, la Tilișca sau în Poiana Sibiului, anul școlar se încheie la sfârșit de mai și începe în primele zile ale lui octombrie.

AMBIANȚĂ "Iată, copii, am ajuns în ultima zi de școală. Vă doresc vacanță plăcută și cele mai bune gânduri."

Aproape toți copiii au note bune și le place să meargă la școală. La fel de mult le place, însă, și să plece cu părinții pe munte.

VOX "- Să-mi spui ce premiu iei. - Primul. - Premiul întâi? - Da.- Înseamnă că ai învățat bine. Și unde te duci? - La Arad. - Ai oi acolo? - Îhî."

VOX "- Ție îți place că iei vacanță mai repede? - Fiindcă stau mai mult cu părinții. În timpul școlii nu putem fi toți acasă."

VOX "- Pe mami o ajuți la treabă, la oi? - Da. - Ce știi tu să faci? - De toate."

RADU FÂNTÂNĂ, director școală "Orele pe care le pierdem le recupăram pe parcursul vacanțelor, dar și sâmbetele."

Sunt, însă, și copii care ar preferă să rămână la școală, decât să bată cărările muntelui după oi.

VOX "- Îți plac oile? - Nu prea!"

Satele Sibiului se vor goli, în scurt timp. Adulții și copiii vor pleca pe munte cu turmele, iar acasă vor rămâne doar bătrânii, ca să aibă grijă de păsări și acareturi.

VOX "Nu mai rămâne nimeni, decât câteva bunici, care nu mai pot să-i supravegheze. Să se ducă unde îi trimit părinții, să supravegheze oi, după ele chiar."

VOX "Noi suntem toți ciobani și plecăm și ar trebui să se termine mai repede."

AMBIANȚĂ  "Vacanta!"« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu 
 

Alte știri pe aceeași temă

 • Tineri recuperați de la munte ( 30 Iulie 2021 )

  Doi tineri, lipsiți de experiență și fără echipament corespunzător, au solicitat ajutorul salvamontiștilor pentru a ajunge în siguranță în orașul Codlea. Potrivit Salvamont Brașov, persoanele rătăcite au fost localizate în noaptea de joi spre vineri în Măgura Codlei, zona Piatra Albă. 

 • O nouă generație de absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare „Atlas” ( 26 Iunie 2021 )

  Ultima zi de școală, prima zi din viitor! O nouă generație de asistenți medical părăsește băncile Școlii „Atlas” din București, pregătită pentru a salva vieți. Festivitatea de absolvire a fost organizată...

 • Trei elevi, eliminați de la Evaluarea Națională ( 25 Iunie 2021 )

  Trei elevi au fost eliminați de la proba de matematică a Evaluării Naționale, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Elevii au fost descoperiți, joi, cu telefoane mobile în sala de examen, lucru...

 • A început Evaluarea Națională ( 22 Iunie 2021 )

  Emoții mari, astăzi, pentru viitorii liceeni! Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut prima probă a examenului de Evaluare Națională: cea la limba și literatura română. Elevii au avut de rezolvat două subiecte, cu un total de 16 cerințe. 

 • Festivitate de absolvire a elevilor de-a VIII-a, la Liceul Teoretic Național din București ( 12 Iunie 2021 )

  Momente emoționate, pentru absolvenții clasei a VIII-a din cadrul Liceului Teoretic Național din București! La festivitatea de absolvire au participat elevi, cadre didactice, dar și părinții adolescenților...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2